"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Європа закриє свої НПЗ

Неділя, 7 квітня 2013, 11:57

Паливно-енергетичні компанії Європи закриють 10% від загального числа нафтопереробних заводів до кінця 2020 року.

Про це пишуть "Вести економіка".

Як повідомляється, причини - скорочення загального обсягу попиту на автомобільне паливо і збитковість підприємств.

Згідно з попередніми прогнозами з 104 НПЗ в Європі до кінця цього десятиліття будуть закриті принаймні 10 підприємств. В основному це стосується НПЗ у Франції, Італії, Чехії та ряді інших країн.

Реклама:

Одна з головних причин кризового стану нафтопереробної галузі в Європі - це різке скорочення попиту на енергоносії і бензин. За оцінками Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), в цьому році загальний попит на нафту в Європі досягне свого мінімального рівня з 1994 року.

Також відзначається досить помітне зниження в споживанні автомобільного палива. Так, в Італії в лютому цього року попит на бензин впав до свого мінімального значення за майже 10 років.

Проблема ускладнюється тим, що багато НПЗ (більше 50%) були побудовані незабаром після Другої світової війни і в основному були спроектовані на виробництво бензину. Однак сьогодні основну роль у структурі автомобільного палива в Європі відіграє дизельне паливо: на його частку припадає 75% від загальних потреб регіону.

Багато європейських нафтопереробників опинилися в непростій ситуації. Їм доведеться або інвестувати досить значні кошти в модернізацію діючих НПЗ, або закривати збиткові підприємства.

Цілком можливо, що НПЗ швидше віддадуть перевагу вийти з гри, ніж будуть продовжувати нести збитки по бізнесу в нафтопереробному сегменті і збільшувати своє боргове навантаження, займаючи кошти для модернізації виробництва в умовах рецесії в Європі і досить бляклих перспектив майбутнього енерговживання в регіоні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: