Власники столичних МАФів заробляють 2 мільярди гривень рік

Неділя, 7 квітня 2013, 10:09

Бюджети всіх рівнів отримують від кіосків копійки, а контролюючі органи закривають очі за щомісячні конверти "кеша".

Про це пише у своїй статті в ZN.UA Юрій Бутусов.

"МАФи в Києві перетворилися на самостійну сферу економіки. Їх оборот становить близько 10 млрд гривень, а чистий прибуток - близько 2 млрд гривень на рік", - йдеться в матеріалі.

Як зазначає автор, обороти кіосків у столиці вже давно співставні з оборотами найбільших роздрібних мереж. Власники МАФів малюють арифметику свого бізнесу так: кіоск стає прибутковим, якщо його оборот перевищує 4-5 тисяч доларів на місяць. Цим забезпечується нижня межа рентабельності. При розміщенні на великих транспортних вузлах - у станцій метро перш за все, кіоски можуть робити продаж і на 200-300 тис в місяць.

Реклама:

"Однак проведемо розрахунки виходячи з мінімальних показників. Прибуток власника МАФу на місяць становить у середньому близько 1 тис доларів, таким чином не буде перебільшенням дати наступну оцінку: київські МАФи генерують за рік торговий оборот близько 10 млрд гривень, чистий прибуток становить близько 2 млрд гривень", - йдеться в матеріалі.

Київський феномен масового поширення МАФів полягає не просто в потворності забудови міста, а в повній втраті контролю за діяльністю кіосків з боку держави та ухиленням від сплати податків та місцевих зборів.

Установка МАФів прямо заборонена, але влада на всіх рівнях демонстративно ігнорує закон. Бюджети всіх рівнів отримують від кіосків копійки, а найчастіше не отримують нічого - а контролюючі органи закривають очі за щомісячні конверти "кеша", резюмує автор.

Як повідомлялося, за даними головного управління торгівлі КМДА, на 1 вересня 2012 року у столиці було 16,2 тис МАФів, за даними КМДА - 18 тис у лютому 2013-го.

За неофіційними оцінками експертів головного управління благоустрою, у березні 2013 року налічувалося близько 20 тис кіосків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: