Росія призупинила переговори щодо ГТС

П'ятниця, 5 квітня 2013, 10:31

Переговори між Україною і Росією про створення консорціуму для управління українською ГТС припинені.

Про це повідомляє "Комерсант-Україна" з посиланням на високопоставлене джерело в Міністерстві енергетики України

Переговори про створення консорціуму для управління українською ГТС "припинені за ініціативою російської сторони", уточнив він.

Як відомо, "Газпром" готує черговий проект газопроводу в обхід України.

Реклама:

У найближчі дні "Газпром" і Europolgaz (володіє польською ділянкою газопроводу Ямал-Європа; по 48% у "Газпрому" і польською PGNiG, 4% - у Gas-Trading) підпишуть меморандум про взаєморозуміння з будівництва другої нитки газопроводу (з Білорусії через Польщу до Словаччини) потужністю до 15 мільярдів кубометрів газу в рік.

До будівництва другої нитки Ямал-Європа, від якої "фактично відмовилися" через Nord Stream і South Stream, в середу "Газпрому" доручив повернутися президент Росії Володимир Путін для "підвищення надійності газопостачання Польщі, Словаччини, Угорщини".

Рішення повернутися до давно замороженого проекту співпало із загостренням відносин з Україною через умови створення консорціуму з управління ГТС.

 Для самої Польщі та місцевих партнерів "Газпрому" ці плани стали повною несподіванкою.

"Ми не хотіли б стати учасниками газових суперечок між ними", - заявив віце-прем'єр і міністр економіки Польщі Януш Пехочіньскій.

Хоча, додав він, проект цікавий Польщі, якій він допоможе збільшити доходи від транзиту газу.

Сам міністр збирається 5-6 квітня зустрітися в Петербурзі з Олексієм Міллером і, зокрема, обговорити Ямал-Європа. Співрозмовники видання не виключають, що саме тоді буде підписаний меморандум з Europolgaz, хоча, наприклад, глава компанії Мирослав Добрут завив, що дізнався про плани по розширенню Ямал-Європа "з газет".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: