"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Регулятор хоче контролювати тарифи операторів та провайдерів

П'ятниця, 5 квітня 2013, 10:12

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації затвердила законопроект "Про визначення та аналіз ринків послуг галузі електронних комунікацій".

У разі його прийняття нацкомісія отримає право аналізувати конкурентне середовище на роздрібних ринках телекомунікаційних послуг, наприклад мобільного зв'язку або інтернет-доступу, і визначати на них гравців з істотною ринковою часткою, пише "Комерсант-Україна".

На таких операторів може бути накладено цілий комплекс регуляторних зобов'язань: розрахунок собівартості за окремі види послуг, заборона на встановлення економічно необгрунтованих цін та узгодження з комісією всіх нових тарифних планів.

У комісії не коментують, до яких саме ринків буде застосовано регулювання, посилаючись на те, що аналіз можна буде провести тільки після прийняття закону.

Реклама:

Однак у документі зазначається, що визнати ринок неконкурентним комісія зможе в разі наявності на ньому високих бар'єрів для входу нових гравців, наявності операторів з істотною ринковою перевагою або падіння самого ринку.

Таким чином, неконкурентним може бути визнаний щонайменше ринок мобільного зв'язку - бар'єром на ньому є висока вартість ліцензій, а ринкові частки двох найбільших гравців - "Київстару" та МТС - перевищують 30%. Крім того, неконкурентним може бути визнаний ринок інтернет-доступу.

Нацкомісія направила законопроект на погодження до Мінекономрозвитку і Антимонопольного комітету, після чого він буде переданий в Кабмін, а потім у Верховну раду.

В АМКУ вже заявляли, що підтримують ініціативу комісії - в минулому році комітет і сам намагався боротися з нібито завищеними тарифами "Київстару" та МТС на послуги мобільного зв'язку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!