Іноземні інвестори скаржаться на рейдерство в Україні

Четвер, 4 квітня 2013, 11:43

Швейцарська Swissport International (надає наземні послуги авіаперевізникам) заявляє, що внаслідок "розбійного нападу" в Україні зазнала збитків у кілька десятків мільйонів доларів.

Річ у тім, що рішенням Господарського суду міста Києва швейцарці втратили право власності на свою дочірню компанію в Україні - Swissport Ukraine, пише "Німецька хвиля".

Вердиктом від 27 березня 2013 року суд передав 70% акцій цієї компанії міноритарному акціонеру – "Міжнародним авіалініям України", призначивши компенсацію у 433 тис доларів.

"Це смішно. З 2006 року ми інвестували більше 20 млн доларів у розвиток компанії. А якщо говорити про ринкову вартість Swissport Ukraine, то ми оцінюємо її в 25-30 млн доларів", - повідомив віце-президент Swissport International Марк Скіннер.

Реклама:

Швейцарські інвестори, враховуючи швидкий розвиток українського ринку авіаперевезень, планували розширювати присутність в Україні, зазначив Скіннер.

Утім, власниця 30-відсоткового пакету акцій - авіакомпанія МАУ - не хотіла, за його словами, пропорційно брати участь у нових інвестиціях.

Тоді швейцарська сторона запропонувала вкласти кошти самостійно, збільшивши відсоток своєї участі у статутному капіталі. Це були ще лише плани, але у відповідь на таку пропозицію швейцарців, МАУ несподівано подала позов до суду, звинувативши Swissport International у "відверто ворожих діях".

Авіакомпанія заявляє, що 6 березня 2012 року Swissport International скликав збори учасників, на яких проголосував за "розмиття" частки МАУ.

"Swissport International фактично позбавив МАУ прав на участь в управлінні спільним бізнесом і зробив спробу в односторонньому порядку "розмити" частку МАУ", - повідомили в прес-службі "Міжнародних авіаліній України".

Swissport International стверджує, що ніяких зборів не проводили і формальних рішень про зміну частки МАУ не існує в природі.

За результатами здійсненого на запит видання аналізу наявної інформації, яка міститься в доступних проміжних рішеннях, юристи Beiten Burkhardt дійшли висновку: суд не мав законних підстав ухвалювати рішення про позбавлення Swissport усього майна в Україні.

Скіннер заявляє, що ще до розгляду справи в суді компанія стала жертвою шантажу з боку нового власника "Міжнародних авіаліній України" Арона Майберга.

На переконання Скіннера, повний контроль над Swissport Ukraine потрібен "Міжнародним авіалініям України", аби отримати перевагу над конкурентами.

Swissport не продовжуватиме судову тяганину в Україні. "Ми лише втратимо марно наш час і гроші", - сказав Скіннер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: