Росія відмовилася обговорювати українську ГТС у Брюсселі

Вівторок, 30 квітня 2013, 10:19

Російська сторона відмовилася брати участь у консультаціях 3 травня у Брюсселі з питання майбутнього використання української газотранспортної системи.

Про це сказав посол Росії в Україні Михайло Зурабов на брифінгу в Києві у понеділок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Російська сторона відмовилася 3 травня брати участь у консультаціях, які проходитимуть на майданчику ЄС у Брюсселі щодо перспектив української ГТС", - заявив він.

Зурабов пояснив таке рішення російської сторони тим, що Москва критично ставиться до створення тристороннього газотранспортного консорціуму з управління української ГТС.

Реклама:

Зокрема, за словами посла, європейська сторона досі не підтверджує обсягу споживання російського газу, який ітиме через українську ГТС.

"У нас залишається ситуація недосказаності", - наголосив російський дипломат.

Крім того, Зурабов згадав той факт, що українське законодавство чітко вибудуване під вимоги ЄС і виходячи зі членства України в Європейському енергетичному співтоваристві.

На початку квітня міністр енергетики й вугільної промисловості України Едуард Ставицький повідомляв, що у Брюсселі 3 травня відбудеться "круглий стіл", присвячений темі модернізації української ГТС.

За його словами, були розіслані запрошення всім провідним компаніям, у тому числі російському "Газпрому", щоб обговорити питання модернізації української ГТС і побудови східноєвропейського газового хаба на території України.

Однак 22 квітня Ставицький повідомив, що російський "Газпром" поки не підтвердив своєї участі в даному "круглому столі".

Як повідомлялося, за даними джерел ЗМІ, переговори між Україною і Росією про створення консорціуму для управління українською ГТС припинені.

Як відомо, у спiльнiй заявi лiдерiв ЄС та України, ухваленiй за пiдсумками самiту Україна-ЄС, представники Європи заявили, що Україна залишається важливим транзитним партнером, а ЄС i надалi пiдтримуватиме модернiзацiю української газотранспортної системи.

Нагадаємо, 24 грудня 2012 року посол Росії в Україні Михайло Зурабовзаявив, що у переговорах про створення консорціуму на базі ГТС України більше не беруть участь представники ЄС.

Крім того, як відомо, "Газпром" готує черговий проект газопроводу в обхід України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!