Думка експерта: Держбанку розвитку можуть поставити нездійсненні завдання

Середа, 3 квітня 2013, 14:39

Щоб створюваний урядом Держбанк розвитку працював максимально ефективно, необхідно звузити його функціонал і обмежити сферу діяльності виключно великими інфраструктурними проектами.

Про це заявив голова правління ПАТ "Укрінбанк" Володимир Клименко.

За словами банкіра, на сьогоднішній день без відповідей залишається ряд питань щодо діяльності нової фінансової установи. Зокрема, досі не зрозуміло, чи буде новий банк безпосередньо кредитувати економіку, або тільки буде займатися рефінансуванням комерційних банків.

"З точки зору ефективного впливу на розвиток економіки, комбанки в цій ситуації - зайва ланка. Відбір проектів повинен здійснюватися безпосередньо в банку розвитку на конкурсній основі. При цьому потрібно законодавчо встановити нижній поріг і мінімальні терміни кредитування за позиками, які надаватиме банк розвитку. Наприклад, мова може йти про проекти вартістю не менше 50-100 млн доларів і строком кредитування не менше 5 років. Крім того, можна також розрахувати і розмір мінімального економічного ефекту, який той чи інший проект може принести країні, завдяки пільговому кредитуванню", - говорить Клименко.

Реклама:

На його думку, такий підхід дозволить відсіяти відверто лобістські ініціативи і сконцентруватися на стратегічно важливих для держави завданнях. Наприклад, на будівництві мережі заводів з виробництва будматеріалів для реалізації програм доступного житла, будівництві дорожньої інфраструктури.

Крім того, на думку Клименка, банк міг би стати державним учасником в проектах державно-приватного партнерства, наприклад, у будівництві концесійних доріг.

"Ідеально було б обмежити фінансування проектів тільки новими об'єктами. Тож цілком логічно, щоб фінансування на такі завдання було знайдено в звичайних комбанках. Створені ж "з нуля" заводи будуть відразу побудовані за сучасними технологіями, нові робочі місця будуть відразу високотехнологічними. Бо ефект від їх появи буде набагато відчутнішим", - вважає банкір.

Він також додав, що нез'ясованим залишається і питання використання держгарантій новим банком розвитку.

"Одна справа, якщо держгарантії будуть видаватися для залучення коштів самим банком на західних ринках. Це досить розумне рішення, яке дозволить не відволікати істотних ресурсів з держбюджету для активізації кредитування економіки. Однак якщо сам банк буде розпорядником таких гарантій, це навряд чи сприятиме їх ефективному розподілу. Процес може стати ще більш закритим, ніж при роздачі таких гарантій на засіданні Кабміну", - застерігає Клименко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: