Путін взявся за зарубіжні активи еліти - Financial Times

Середа, 3 квітня 2013, 13:14

Президент РФ Володимир Путін спробував зробити "ін'єкцію моральності" вищим чиновникам і держслужбовцям.

Про це пише журналіст Чарльз Кловер, передає InoPressa з посиланням на Financial Times.

"Він дав їм тримісячний термін, за який вони повинні закрити рахунки в закордонних банках і позбутися від офшорних активів або змиритися з тим, що їх звільнять", - пише автор.

Згідно з указом, тисячі держслужбовців повинні до 1 липня заповнити декларації про доходи та майно, а потім ці документи будуть ретельно перевірені. Глава президентської адміністрації Сергій Іванов заявив: ніхто не стоїть вище за закон і всі, хто попадеться на володінні забороненими активами, будуть негайно звільнені, пише газета.

Реклама:

Видання коментує: "Указ - новітня міра президента по "деофшоризації" російської економіки". Деякі політики кажуть, що мета - не тільки боротьба з корупцією, а й зниження уразливості політичної еліти перед закордонним впливом.

"Довгий час багато членів еліти вважали Росію мисливськими угіддями, а самі жили і зберігали гроші за її межами", - сказав Костянтин Костін, в минулому заступник голови управління президента РФ з внутрішньої політики, а нині директор аналітичного центру. За словами Костіна, щоб усунути цю проблему, одного закону недостатньо - потрібна політична воля і згуртованість суспільства навколо боротьби з цією позицією.

Автор нагадує: в грудні чиновники і депутати влаштували овацію Путіну, коли він висунув вищеописану ініціативу. "Але реальне виконання ініціативи зіткнулося з проблемами", - пише газета.

Два закони, засновані на промові Путіна, застрягли в Держдумі.

Видання коментує: "Указ Путіна, мабуть, покликаний підвищити принциповість політиків і прискорити прийом закону, а не усунути необхідність подібного законодавства".

І все ж автор виявив в указі лазівки: наприклад, співробітник адміністрації президента Євген Школов сказав в інтерв'ю "Інтерфаксу", що доходи компаній, зареєстрованих на членів сім'ї чиновників, не потрібно декларувати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: