Кожара переводить МЗС в режим "жорсткої економії"

Середа, 3 квітня 2013, 09:55

Міністр закордонних справ Леонід Кожара підписав наказ, який передбачає серйозне скорочення фінансування центрального апарату МЗС і дипломатичних представництв України.

Про це пише ZN.UA.

Як повідомляється, зокрема, в центральному апараті МЗС до кінця травня будуть заборонені всі короткострокові відрядження.

Крім того, як повідомило інформоване джерело в зовнішньополітичному відомстві, в посольства відправлені циркуляри дипломатам, які в рамках планової ротації повинні були повернутися в Україну з довготермінового відрядження протягом 2013 року, зробити це потрібно вже до 30 квітня, пише видання.

Реклама:

У той же час, дипломати, які повинні приїхати їм на зміну в посольства і консульства, виїдуть у довгострокове відрядження не раніше першого грудня 2013 року.

Вимога повернутися до 30 квітня не відноситься до тих співробітників українських дипустанов, чиї діти ходять в школу в країні перебування.

На думку джерела, подібне рішення керівництвом МЗС щодо проблеми скорочення бюджетного фінансування "призведе до майже повного колапсу в роботі посольств, оскільки решта працівників будуть займатися не роботою, а формальними відписками, так як на них будуть покладені обов'язки виїхати".

"Так, наприклад, в одному з українських посольств, що складається з дванадцяти чоловік, в Київ повинні повернутися вісім дипломатів. На роботі посольств і консульств також негативно відіб'ється і від'їзд без автоматичної ротації бухгалтерів і завгоспів, тобто співробітників, відповідальних за матеріальні цінності", - йдеться в повідомлення.

Одноразова масове повернення дипломатів із закордонного відрядження створить також проблеми і з подальшим їх працевлаштуванням.

Як вважає джерело видання, "це несе катастрофічні наслідки для безперебійного функціонування системи. Втім, вона фактично і так вже не функціонує".

При цьому, як зазначає співрозмовник, запропонований керівництвом МЗС варіант ротації дипломатів не приведе до значної економії бюджетних коштів.

Зокрема, це стосується і такої важливої ​​статті витрат, як оренда житла.

"Ротації планувалися, як правило, на літо. З урахуванням цього і підписувалися договори про оренду житла. Якщо ми достроково розриваємо договору, то, можливо, будемо змушені платити "неустойку", українській стороні точно не повернуть депозит (як мінімум, це місячна орендна плата) , а в кінці року нам знову необхідно буде оплачувати брокерські послуги (місячна орендна плата), залишати депозит. В результаті виходить, що з шести місяців, які ми не будемо платити за квартиру, реально ми заощадимо два. В деяких випадках заощадити не вийде, а в інших ще й втратимо, якщо будуть суди", - стверджує джерело.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: