Українським цукровиробникам можуть обмежити доступ до Грузії

Понеділок, 29 квітня 2013, 18:34

Найбільший грузинський цукровиробник Agara Sugar Company лобіює обмеження поставок цукру з України.

Компанія пропонує уряду своєї країни вивести український продукт з режиму вільної торгівлі, пише Forbes.

За рік середні роздрібні ціни на цукор на грузинському ринку опустилися з 2 ларі (1,2 долара) за один кілограм до 1,1 ларі, досягши рівня докризового 2007 року.

У цьому локальні гравці звинувачують дешевий український імпорт, обсяги якого різко зросли.

Реклама:

Якщо за підсумками 2011/2012 маркетингового року на частку Грузії доводилося близько 6% всього українського експорту цукру (третє місце після Казахстану - 72% і Киргизстану - 8%), то в цьому сезоні Грузія вийшла в лідери, говорить гендиректор асоціації "Укрцукор" Микола Ярчук.

Нарощування постачань до Грузії пов'язане з втратою українськими цукровиробниками основного зовнішнього ринку збуту - Казахстану.

З осені 2012 року поставки цукру в цю країну фактично припинилися - Казахстан ратифікував угоду про вільну торгівлю в СНД, у рамках якого український цукор вилучений з безмитної торгівлі.

Найбільші українські постачальники цукру до Грузії - належать Олегу Бахматюку холдинг "Райз", компанії "Астарта" і "Мрія".

За словами гендиректора Agara Sugar Company Альхена Алізаде, найбільший виробник цукру в країні не може конкурувати з українським імпортом за ціною.

Він зазначає, що вартість поставленого із України цукру в цьому сезоні становить 550 доларів за тонну (0,55 долара за кг), тоді як у попередні була не менше 800 доларів.

Поки претензії до українських цукровиробників озвучили лише представники Agara Sugar Company.

Бізнес-асоціація Грузії, до якої входить ця компанія, не готує пропозицій про зміну режиму для українського цукру, стверджує керівник проектів цієї організації Нана Церцвадзе.

"Але це може бути приватною ініціативою компанії", - зазначила вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: