Росія обіцяє Україні лише 60 мільярдів газу в обмін на частину "труби"

Понеділок, 29 квітня 2013, 17:12

Росiйська сторона у разi створення двостороннього газотранспортного консорцiуму з Україною вiзьме зобов'язання транспортувати 60 млрд кубометрiв газу через українську ГТС.

Про це заявив посол Росiї в Києвi Михайло Зурабов, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми як найбiльш перспективний варiант розглядаємо створення двостороннього газового консорцiуму, де Росiя вiзьме на себе зобов'язання транспортувати певну кiлькiсть газу, попередньо йдеться про щонайменше 60 мiльярдiв кубометрiв газу через українську ГТС", - сказав Зурабов.

Посол Росiї в Українi зазначив, що питання створення тристороннього консорцiуму сумнiвне, оскiльки європейська сторона не дає гарантiй щодо обсягiв споживання росiйського газу.

Реклама:

Саме це питання, за словами Зурабова, вносить у ситуацiю "ефект недомовленостi".

"Що стосується технiчної роботи щодо можливого створення газотранспортного консорцiуму, то нинi ще не все вирiшено", - наголосив дипломат.

Вiн додав, що росiйська сторона поiнформована про внесення урядом України проекту змiн до законодавства з метою створення газотранспортного консорцiуму на базi української ГТС, однак потрiбно ще рiшення Верховної Ради.

"Крiм того, цей законопроект чiтко побудований пiд тi вимоги, якi висунув ЄС Українi, виходячи з членства України в Європейськiй енергетичнiй спiльнотi. На цих умовах "Газпром" навряд чи пiде на якiсь домовленостi", - зазначив Зурабов.

Водночас вiн назвав пiдготовку такого законопроекту необхiдним сигналом iз боку України, але недостатнiм.

Нагадаємо, Кабмін пропонує зняти заборону на приватизацію держпідприємств, дочірніх підприємств НАК "Нафтогаз України", а також підприємств, установ, організацій, утворених внаслідок їх реорганізації.

За словами експерта Олександра Бондара, скоріше за все, є домовленість з Росією і законопроектом (щодо приватизації ГТС) влада знімає перепони для створення консорціуму, який буде експлуатувати ГТС.

Як відомо, п. 3.1 транзитного контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом" говорить про те, що "замовник на період з 2009 по 2019 роки включно щороку передає виконавцю для транзиту в країни Європи природний газ в обсязі не менше 110 млрд кубометрів".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!