Греція звільнить 15 тисяч держслужбовців заради кредиту

Понеділок, 29 квітня 2013, 12:42

Парламент Греції підтримав законопроект, що передбачає звільнення 15 тисяч держслужбовців до кінця 2014 року.

Про це пише "Лєнта.ру" з посиланням на Agence France-Presse.

За законопроект проголосували 168 депутатів парламенту, при 123 голосах проти і одному утримався.

Скорочення чисельності зайнятих у держсекторі - одна з ключових умов, на яких міжнародні кредитори - ЄЦБ, ЄС і МВФ - готові виділити Греції черговий пакет фінансової допомоги в розмірі 8,8 мільярда євро.

Реклама:

Новий закон також прискорює процедуру звільнення держслужбовців і вводить конкурсний відбір для ряду професій. Існуюча раніше в Греції система трудових відносин в держсекторі фактично гарантувала довічну зайнятість, а відсутність конкурсного набору робила процедуру влаштування на роботу непрозорою і потенційно корупційною.

У день голосування за проект закону біля будівлі парламенту пройшла акція протесту, в якій взяли участь близько 800 осіб. Представники профспілок, що організували демонстрацію, вказували на те, що звільнення держслужбовців, в числі інших негативних наслідків, призведе до зростання безробіття в країні, що вже склало  27%.

Греція з 2010 року фактично знаходиться на межі дефолту. Євросоюз і МВФ були змушені за цей час виділити Греції в цілому 240 мільярдів євро у вигляді фінансової допомоги.

В обмін міжнародні кредитори зажадали від Афін прийняти ряд жорстких заходів, спрямованих на скорочення дефіциту держбюджету, які вкрай непопулярні серед жителів країни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: