Законопроект про боротьбу з офшорами треба доопрацьовувати - експерти

Субота, 27 квітня 2013, 11:26

Законопроект про трансфертне ціноутворення вимагає суттєвого доопрацювання, щоб уникнути норм, які припускають неоднозначне тлумачення.

Про це повідомила прес-секретар Асоціації платників податків Ірина Жданова, передає "Укрінформ".

"У цілому його норми є жорсткішими порівняно із більшістю країн, які вже застосовують систему контролю за трансфертним ціноутворенням. Водночас багато положень законопроекту викладені досить загально, і платникам податків незрозумілий механізм їх застосування. Тому в першу чергу слід вилучити або доопрацювати положення, які припускають неоднозначне тлумачення", - вважають в АППУ.

На думку фахівців АППУ, перегляду потребує норма, яка зобов'язує підприємців подавати до контролюючих органів разом із річним звітом копії первинних документів, пов'язаних із здійсненням контрольованих операцій. Це величезний обсяг інформації, а відтак - додаткове навантаження і на бізнес, і на контролюючі органи: "На нашу думку, такі копії доцільно подавати лише під час проведення перевірок".

Реклама:

Крім того, зазначають в Асоціації, закон не запрацює, доки не будуть розроблені додаткові нормативні документи та методичні рекомендації для зрозумілого і прозорого визначення звичайних цін за кожним із запропонованих методів.

"Вимагає також економічного обгрунтування мінімальна сума контрольованих операцій у 50 млн гривень, адже за таких умов вимога подавати звіти поширюється на надто велику кількість підприємств", - підкреслюють в АППУ.

Важливо також і запровадження перехідного періоду для контрольованих операцій, а також введення мораторію на накладення штрафів за порушення законодавчих норм терміном на 2 роки.

На думку АППУ, після відповідного доопрацювання зазначений законопроект якнайшвидше має бути поданий на розгляд українського парламенту: "Запровадження найближчим часом контролю за рівнем цін під час здійснення зовнішньоекономічних операцій з резидентами країн з низьким рівнем оподаткування буде тільки на користь українській економіці. По-перше, це допоможе запобігти ухиленню від сплати значних сум податків, а, по-друге, допоможе встановити рівні конкурентні умови на ринку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!