"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українська економіка зможе уникнути падіння - експерти

Середа, 24 квітня 2013, 15:42

Економіка України зможе уникнути падіння в 2013 році, незважаючи на скорочення ВВП у першому кварталі на 1,9%.

Про це йдеться у прес-релізі Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), передає "Інтерфакс-Україна".

"Перший квартал 2013 року закінчився для економіки України найбільш низьким рівнем інфляції для цього періоду лише 0,1% за останнє десятиліття і скороченням виробництва в основних секторах економіки. ВВП у першому кварталі скоротився на 1,9% до відповідного періоду попереднього року", - повідомив Центр свою оцінку в прес-релізі.

Згідно з прес-релізом, на динаміці промислового виробництва, а також оптової торгівлі та вантажних перевезеннях негативно позначилося зменшення зовнішнього попиту. Обсяги будівельних робіт постраждали від скорочення бюджетного фінансування та зменшення приватних інвестицій.

Реклама:

"Єдиний сектор, який демонструє зростання - роздрібна торгівля. Її обіг у першому кварталі збільшився в реальному вираженні на 13,4% до відповідного періоду попереднього року. Втім, такі високі темпи зростання є тимчасовими, адже зниження обсягів виробництва в економіці неминуче призведе до погіршення динаміки споживання", - зазначається в прес-релізі.

Загалом, за базовим прогнозом МЦПД, ситуація у другому півріччі поліпшиться, що надасть можливість вийти на нульові темпи економічної динаміки. Водночас у МЦПД вважають, що ймовірність негативних темпів зростання за результатами року є значною.

Як повідомлялося, уряд України очікує динаміку ВВП у 2013 році на рівні 2,5-3,4% за інфляції (грудень до грудня) 4,8-6,1%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!