Аграріям обіцяють збільшення фіксованого податку

Вівторок, 23 квітня 2013, 08:42

Міндоходів підготувало зміни до Податкового кодексу, що передбачають перегляд системи сплати фіксованого сільськогосподарського податку та ресурсних платежів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, чиновники пропонують ввести з 1 січня 2014 року новий механізм сплати екологічного податку та збору за спеціальне використання води - через податкових агентів, які "отримують рентний дохід від діяльності з природними ресурсами або діяльність яких продукує джерела впливу на природу".

У їх число будуть входити суб'єкти господарювання, які продають товари в аерозольній упаковці або імпортують їх (ставка збору - 1% від митної вартості), скидають у воду продукти побутової хімії або формують відходи з полімерів, гуми, люмінесцентних ламп (1 євро/од), а також одержувачі гуманітарної допомоги у вигляді такої продукції (100 євро/т).

Реклама:

Ставка плати за користування надрами буде обчислюватися у відсотках від вартості видобутих корисних копалин - 3-7,5%, але сума платежу не повинна бути менше нинішнього рівня - 0,34-39,3 грн/од обсягу або ваги, пише видання.

Крім того, зміни торкнуться і аграріїв. Сільгоспвиробники зараз платять фіксований податок, виходячи з нормативної грошової оцінки землі ще з 1995 року. Тепер же норматив запропоновано індексувати, як це відбувається у разі сплати податку на землю. Тобто замість нинішніх платежів - у середньому 5,5 грн/га ріллі (грошова оцінка сільгоспугідь - 3,674 тис грн/га) - доведеться платити 31 грн/га (на 1 січня 2013 року - 20,64 тис гривень). Це сумарно збільшить доходи держави на 1-1,3 млрд гривень.

Необхідність реформування ФСП передбачена національним планом економічних реформ на 2013 рік.

За словами глави Аграрного союзу Геннадія Новікова, ФСП у розмірі приблизно 6 гривень не переглядалася давно, але раніше в його структуру, крім податку на прибуток і землю, плату за користування надрами та водою, входив збір до Пенсійного фонду. Зараз же аграрії сплачують його окремо.

"Тому якщо до цих 6 гривень додати всі платежі, які зараз вносяться, то сума перевищує навіть шестиразове збільшення", - говорить він.

Президент асоціації "Клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса погоджується, що підвищення платежів позначиться на собівартості продукції і прибутковості компаній.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!