"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

За боротьбу з корупцією Україні не можна поставити навіть трійку - експерти

Понеділок, 22 квітня 2013, 17:33

Держпрограма запобігання та протидії корупції на 2011-2015 роки - виконується вкрай погано, середній бал успішності реалізації цього документа - лише 2,7 з 5.

До такого висновку прийшла коаліція громадських організацій та незалежних експертів, проаналізувавши виконання прийнятої в листопаді 2011 року держпрограми, а координатором моніторингового проекту виступило представництво Transparency International в Україні пише Forbes.ua.

Як повідомляється, антикорупційна держпрограма що складається з 15 розділів має п'ять ключових проблем.

По-перше, основна частина бюджетного фінансування передбачена на заходи, які прямо не стосуються боротьби з корупцією: 95% (або 803 млн гривень) всіх коштів держпрограми уряд вирішив направити на введення Міністерством охорони здоров'я електронних медичних карток.

Реклама:

По-друге, грошей на боротьбу з корупцією на місцевому рівні в документі не передбачено взагалі. На виконання цього документа всі 25 обласних адміністрацій прийняли власні антикорупційні програми і плани дій, проте три чверті з них мають нульовий бюджет. І це при тому, що від регіонів уряд вимагає створювати багатофункціональні центри надання громадянам адміністративних послуг, кожен з яких коштує близько 3 млн гривень.

Третє - сам документ містить цілий ряд помилок і текстових описок. Наприклад, виконавцем 10 завдань за трьома розділами держпрограми значиться "Військова служба з управління справами у Збройних Силах". Але такої служби не існує.

Четверта проблема - прозорість методів роботи. Наприклад, особлива увага в документі приділена позитивному висвітленню в ЗМІ роботи органів влади. На ці цілі передбачено 1,34 млн гривень. За всіма ознаками, мова в даному випадку йде про так звану "джинсу" - розміщенні замовних матеріалів.

Нарешті, п'ята проблема - абсолютна закритість держпрограми.

Незалежні експерти, які проводили моніторинг, згадують, що документ розроблявся і приймався чиновниками в закритому режимі, без будь-якого обговорення з громадськістю.

Крім того, ще в грудні минулого року Міністерство юстиції нібито розробило пакет змін до цієї держпрограми, але доступними для громадськості вони також не стали.

Тим часом є побоювання, що з подачі Мін'юсту уряд може обмежитися лише "косметичними" змінами, тоді як сам документ підлягає капітальному ремонту, якщо не перевиданню.

Нагадаємо, нещодавно президент Віктор Янукович заявив, що держбюджет України втрачає через корупцію мінімум 20 млрд гривень щороку.

Як повідомлялося, за висновками дослідження Центру антикорупційних досліджень Transparency International, Україна потрапила у групу країн з високим ризиком корупції у оборонному секторі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: