Економіка США зросте на 3% через перерахунок

Понеділок, 22 квітня 2013, 14:27

США одними з перших у світі вводять у дію нову міжнародну методику розрахунку ВВП, що враховує в структурі елементи постіндустріальної економіки - нематеріальні активи, такі як інтелектуальна власність.

У результаті з липня 2013 року ВВП США зросте в абсолютному значенні на ВВП такої країни, як Бельгія (близько 400 млрд доларів), а у відносному - на 3%, пишуть "Ведомости" з посиланням на Financial Times.

За словами провідного фахівця Національного бюро економічного аналізу Брента Молтона, це найбільша ревізія національної статистики з 1999 року.

"Перерахунок торкнеться всі історичні ряди даних аж до 1929 року, - заявив Молтон. - Фактично ми переписуємо економічну історію".

Реклама:

Зміни торкнуться всіх параметрів, а витрати компаній на НДДКР (науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи) переводяться до статті "інвестиції" і таким чином будуть враховуватися у ВВП.

Зараз НДДКР враховуються у витратах компаній, тому, наприклад, валовий випуск iPad від Apple входить у ВВП, а робота по розробці - ні.

Приріст ВВП США за рахунок обліку інвестицій у виробництво інтелектуальної власності становитиме близько 0,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!