"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ може взяти Розрахунковий центр під свій контроль

Вівторок, 2 квітня 2013, 09:11

Розрахунковий центр, який повинні створити до жовтня 2013 року, може бути організований як банківська установа.

Про це йдеться у законопроекті №2662, пише "Комерсант-Україна".

Депутат Андрій Пінчук запропонував заснувати структуру, яка на правах монополіста буде проводити розрахунки за угодами з цінними паперами не як юридична особа, а як банк з відповідним регулюванням НБУ.

Національний банк визначає особливості регулювання та нагляду за банком, який має статус Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках, з урахуванням специфіки його діяльності.

Реклама:

Зараз у законі прописано, що центр зі статутним капіталом 100 млн гривень повинен отримати від Нацбанку ліцензію на окремі банківські операції, генеральну валютну ліцензію і статус учасника системи електронних платежів НБУ.

Як банківська установа Розрахунковий центр повинен буде мати капітал мінімум 120 млн гривень.

Автор документа визнав, що розробляв документ разом з представниками НБУ.

"Розрахунковий центр створюється таким чином, що його діяльність вимагає наявність ліцензії Нацбанку. Ця розробка (законопроекту) більшою мірою представників НБУ. На практиці з'явилася необхідність у таких змінах", - зазначив Пінчук.

У пояснювальній записці до документа сказано, що при створенні центру Національний банк не має правових підстав для регулювання його діяльності і контролю, адже тільки до банків, наприклад, НБУ може застосовувати заходи впливу, проводити виїзні та безвиїзні перевірки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!