Думка експерта: Умови на зовнішніх кредитних ринках залишаються сприятливими для України

П'ятниця, 19 квітня 2013, 18:59

Незважаючи на як і раніше неясні перспективи підписання нової кредитної угоди з МВФ, умови на зовнішніх кредитних ринках залишаються сприятливими для України.

Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

"З початку цього року уряд залучив 4,7 млрд доларів валютних запозичень, в тому числі 2,25 млрд доларів єврооблігацій і 2,4 млрд доларових ОВДП. Дана сума покриває фактично всі боргові виплати держсектора в іноземній валюті (включаючи погашення кредитів МВФ з резервів НБУ) до кінця червня і становить 44% загальних річних витрат на обслуговування держборгу в іноземній валюті", - зазначила Білан.

За словами експерта, у другій половині року витрати на обслуговування і погашення валютних зобов'язань уряду і НБУ складуть близько 5,4 млрд доларів, включаючи 2,9 млрд доларів виплат МВФ (1,3 млрд доларів з бюджету і 1,6 млрд доларів з резервів НБУ), 1,4 млрд доларів погашення доларових ОВДП і 0,7 млрд доларів процентних платежів.

Реклама:

"Якщо ситуація не зміниться, плани уряду щодо залучення на зовнішньому ринку виглядає цілком здійсненними. Враховуючи також, що авуари банків в іноземній валюті становлять близько 9 млрд доларів, ми вважаємо, що уряд зможе залучити достатньо коштів, щоб рефінансувати виплати, що залишилися, як мінімум ту частину, яка запланована з бюджету (3,8 млрд доларів), тоді як НБУ може виплатити борг МВФ у розмірі 1, 6 млрд доларів зі своїх резервів", - підсумувала Білан.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!