"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Спад на світовому ринку венчурного капіталу може завершитися в 2013 році

П'ятниця, 19 квітня 2013, 16:16

В 2012 році через економічну невизначеність і труднощі, пов'язані з виходом із капіталу, обсяг венчурних інвестицій зменшився на 20% до 41,5 млрд доларів, а число здійснених раундів фінансування знизилося на 8%.

Про це заявила заступник керівника міжнародного напряму "Ернст енд Янг" з надання послуг на ринках стратегічного зростання Марія Пінеллі.

"2012 рік був непростим для світового венчурного капіталу, спостерігалася консолідація ринку внаслідок зменшення числа активних інвесторів. Але ми сподіваємося, що в 2013 році становище в галузі покращиться. Стабілізація економіки зміцнить упевненість інвесторів і підвищить їх готовність ризикувати", - зазначила експерт.

Крім того, у 2012 році відбулося зниження кількості угод виходу з венчурного капіталу через IPO і угоди злиття та поглинання. Обсяг надходжень від IPO в світі знизився на 27% з 22,1 млрд доларів в 2011 році до 16,1 млрд доларів США в 2012 році. При цьому кількість угод злиття і поглинання за участю венчурних компаній знизилася більш ніж на 20% до 618.

Реклама:

"Більш ранній вихід з капіталу дозволить венчурним фондам повернути кошти інвесторам, створити позитивну історію й організувати нові фонди. IPO залишається найбільш прибутковим способом виходу з капіталу, та на фоні зростання важливості ефективної діяльності після IPO спостерігається тенденція до утримання інвесторами частини своїх інвестицій після розміщення", - коментує Пінеллі.

За її словами, кошти надходять здебільшого в компанії, які розцінюються як найменш ризикові. Інвестори переключилися з соціальних медіа-ресурсів на підприємства. Найбільший інтерес у венчурних інвесторів викликають компанії, що надають конкретні послуги і отримують за це гроші. Ця тенденція до інвестування на більш пізніх стадіях, у менших обсягах і в менш ризикові компанії супроводжується жорсткістю умов укладання угод.

Обсяги корпоративного венчурного інвестування ростуть і в 2012 році перевищили рівень епохи розквіту доткомів. Корпоративні інвестори вкладають кошти і купують венчурні компанії, щоб заповнити прогалини у своїй стратегії і компенсувати недолік інноваційного потенціалу.
Корпоративні венчурні інвестиції, які в США здійснюються здебільшого на більш пізніх стадіях життєвого циклу компанії, в цілому дають позитивний ефект.

За словами експерта, оцінка компанії в цьому раунді фінансування зазвичай вища, ніж оцінка аналогічної компанії, що знаходиться на тому ж етапі, але не має корпоративного інвестора: у США за останні десять років медіанне значення премії до оціночної вартості компаній становить 54%.

"Не варто забувати, що 500 найбільших світових компаній за версією журналу Fortune були створені в періоди спаду, тому не дивно, що конкуренція за перспективні угоди висока. Венчурні інвестори конкурують один з одним і з іншими джерелами капіталу. Обов'язковим елементом стратегії венчурних компаній є наявність конкурентної пропозиції для потенційного одержувача інвестицій.

Ми очікуємо, що 2013 рік буде більш сприятливим. Є перші ознаки поліпшення умов виходу з капіталу, що вкрай важливо для збільшення обсягу залучених інвестицій і формування більш сприятливих умов діяльності в галузі", - підсумувала Пінеллі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!