"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Великий бізнес, іноземці та спекулянти захоплюють землю в Європі

П'ятниця, 19 квітня 2013, 14:05

Великі компанії, спекулянти та багаті іноземці захоплюють землю в Європі.

Про це свідчить дослідження Transnational Institute та Via Campesina, передає "Тиждень.ua" з посиланням на The Guardian.

Відповідно до результатів дослідження, половина всіх сільгоспугідь в ЄС наразі зосереджені у 3% великих господарств, які мають площу більше 100 га. У деяких країнах Європи власність на землю є такою ж нерівною як і в Бразилії, Колумбії та на Філіппінах.

За словами 25 авторів звіту, найбільше це помітно в колишніх радянських республіках.

Реклама:

"В Україні 10 величезних агрохолдингів наразі контролюють приблизно 2,8 млн га. Тільки один олігарх контролює до 500 тис га. Китайські компанії активно переїжджають в Болгарію, а представники близькосхідних країн є найбільшими виробниками в Румунії", - пише видання.

Концентрація землі в руках все меншої кількості власників посилюється. У Німеччині з 1,2 млн у 1966-67 роках кількість земельних наділів скоротилась до 299 тис 100 господарств у 2010 році.

Площа угідь, покритих фермами менше двох гектарів кожна скоротилася з 123 тис га в 1990 році до 20 тис га у 2007 році.

В Італії 33 тис господарств наразі охоплюють 11 млн га, а у Франції – більше 60 тис га сільгоспугідь щороку відводяться на місця для доріг, супермаркетів і зростання міст.

"Це - безпрецедентна динаміка концентрації землі і повзучого захоплення землі. Вона погіршується існуючою ситуацією, коли багато молодих людей хочуть залишитися в своїх містечках або зайнятися сільським господарством, але не можуть зберегти або отримати доступ до землі", - сказав член дослідницької групи професор Ян Дуве Ван дер Плоег з Університету Вагенінген.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: