Збиток природі від бізнесу оцінили в 7,3 трильйона доларів

Четвер, 18 квітня 2013, 19:49

Збиток, який бізнес у світі завдає навколишньому середовищу, становить 7,3 трлн доларів на рік.

Про це повідомляється в дослідженні коаліції TEEB (The Economics of Ecosystems and Bodiversity, Економіка екосистем та біорізноманіття), передає "Лєнта.ру".

Як пише видання, доповідь випущена за підтримки ООН і Світового банку.

Найбільш шкідливими для навколишнього середовища підприємствами є вугільні електростанції в Азії: цей бізнес отримує щорічну виручку в 443 млрд доларів і за цей же період завдає шкоди природі на 452 млрд доларів.

Реклама:

Збиток пояснюється тим, що станції викидають в атмосферу великі обсяги парникових газів, а забруднення повітря завдає шкоди здоров'ю населення.

Другим у списку шкідливих бізнесів значиться скотарство в Південній Америці.

Вирубка лісів в Амазонській низовині для збільшення площі полів і високі витрати водних ресурсів наносять природі збиток у розмірі 353 млрд доларів, тоді як виручка цього бізнесу становить всього 16,6 млрд доларів.

На третьому місці в списку виявилися вугільні електростанції в Північній Америці: майже 317 млрд доларів збитку проти 247 млрд доларів виручки.

Як відзначає агентство Reuters, деякі експерти звернули увагу на невідповідності в підрахунках, допущені при написанні доповіді.

Зокрема, автори дослідження оцінили вплив викиду однієї тонни парникових газів в 106 доларів, тоді як зараз у європейській торгівлі емісійними квотами за викид однієї тонни газів просять 4,6 євро (шість доларів).

Як відомо, коаліція TEEB була створена для оцінки впливу світового виробництва товарів і послуг на екологію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: