У Китаї закінчився період бурхливого економічного зростання

Середа, 17 квітня 2013, 17:48

Національне бюро статистики Китаю 15 квітня 2013 року опублікувало дані про зростання ВВП країни в I кварталі 2013 року, що становило лише 7,7% проти 7,9% в IV кварталі 2012 року.

Слабкі показники спровокували значне падіння цін на сировинні товари і котирування акцій по всьому світу, пишуть "Ведомости".

Тим часом до нинішнього десятиліття темпи зростання ВВП перевищували 10% на рік.

Бурхливе економічне зростання, що тривало три десятиліття, дозволило країні стати другою за величиною економікою світу, а з 2000 року призвело до зростання цін на сировину на сотні відсотків.

Реклама:

Уповільнення зростання китайської економіки торкнеться компаній по всьому світу, особливо сильний негативний вплив відчують на собі експортери сировини, які за останні 10 років звикли покладатися на постійне зростання попиту з боку Китаю.

"Для експортерів сировини з таких регіонів, як Австралія, Латинська Америка та Африка, це дуже погані новини. На ринок йдуть значні обсяги поставок, заплановані виходячи з розрахунків, що китайська економіка завжди буде зростати швидше 9% на рік", - цитує Financial Times Фредеріка Нойманна, співкерівника азіатського напрямку економічних досліджень HSBC.

Уповільнення темпів зростання також змусить компанії, що працюють в Китаї, переглядати бізнес-моделі, найчастіше орієнтовані на високий рівень запозичень і капіталовкладень.

Як повідомлялося, нещодавно уповільнення темпів зростання китайської економіки спричинило обвал цін на золото, що став максимальним з 1983 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: