Думка експерта: Зміни щодо печаток можуть спростити можливість рейдерства

Середа, 17 квітня 2013, 16:57

Зміни щодо застосування печаток можуть спростити можливість здійснення рейдерського захоплення підприємства.

Про це повідомила юрист компанії Goldblum and Partners Мар'яна Рішко, коментуючи проект закону про зміни щодо встановлення принципу провадження господарської діяльності суб'єктами приватного права без застосування печаток (проект закону №8215).

Вона нагадала, що суб'єктам господарювання пропонується спростити процедуру відкриття бізнесу шляхом добровільного переходу до проставлення печатки на документах.

"На даний момент судами була сформульована позиція щодо скріплення документів печатками, яка дублюється в листі Мін`юсту "Про нумерації і наявності печатки юридичної особи на контракті", - пояснила юрист.

Реклама:

За її словами в листі міститься положення, що: "правочин, який вчиняється юридичною особою, підписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства, та скріплюється печаткою".

"Хочеться додати, що судова практика щодо відсутності відбитка печатки на договорі судами не розглядається як одна з підстав для визнання договорів недійсними", - зазначила експерт.

На думку Рішко, відсутність обов'язкового скріплення документів печатками максимально наблизить Україну до числа тих країн Європи та СНД, які не вимагають скріплення документів відбитком печатки суб'єктами господарювання.

"Однак, враховуючи реалії ведення бізнесу, не варто забувати, що такі дії можуть також спростити можливість здійснення рейдерського захоплення підприємства", - пояснила експерт.

За її словами, не виключено також збільшення подачі позовів про визнання недійсними угод.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!