"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Газові монополії втратили відчуття реальності - Азаров

Середа, 17 квітня 2013, 10:59

Прем'єр-міністр Микола Азаров різко розкритикував діяльність регіональних газопостачальних компаній за їхні необґрунтовано завищені тарифи на різні послуги для роздрібних споживачів.

Про це він заявив, відкриваючи засідання Кабміну.

"26 березня 2013 року НКРЕ своєю постановою встановила ставки плати за стандартне, підкреслюю - стандартне, приєднання до газових мереж на поточний рік. Плата коливається для різних регіонів і умов від 6,8 тис гривень до 10 тис гривень. Підкреслюю: це остаточна гранична ціна, з вартістю матеріалів та робіт. З цього моменту ніхто не може вимагати від споживача платити більше", - зазначив Азаров.

За словами Азарова, у Києві, в селі Троєщина (насправді, не тільки там), за банальну заміну котла (наприклад, на більш економічний) "Київгаз" вимагає: 300 гривень за розробку техумов, 2,5 тис гривень за розробку проекту, 7 тис гривень - за введення в експлуатацію. І все це без вартості матеріалів і робіт.

Реклама:

"При цьому люди платять від 5 тисяч гривень до 16 тисяч хто як домовиться. А за підключення в Києві іноді вимагають десятки тисяч доларів", - сказав прем'єр.

Азаров доручив віце-прем'єру Юрію Бойку, міністру енергетики та вугільної промисловості Едуарду Ставицькому та іншим відповідальним посадовим особам спільно з НКРЕ перевірити економічну обґрунтованість таких тарифів і в цілому вирішити цю проблему.

Як відомо, за останній рік, компанія українського олігарха Дмитра Фірташа "Газтек" за 2,77 млн гривень скупила на біржі невеликі пакети акцій п'яти облгазів.

Нагадаємо,19 вересня 2012 року компанія "Газтек" придбала 23,4% акцій компанії "Волиньгаз",18 вересня  20,39% акцій ПАТ "Чернівцігаз", 17 вересня 15,9% акцій компанії "Житомиргаз", 13 вересня 26% акцій ПАТ "Тисменицягаз", 10 вересня 25,8% акцій ПАТ "Сумигаз", 7 вересня 26% акцій ПАТ "Луганськгаз", 6 вересня 25% акцій ПАТ "Запоріжжягаз", 5 вересня 26% акцій ПАТ "Дніпропетровськгаз", 4 вересня - 25% акцій "Севастопольгазу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!