Україна в березні зменшила імпорт цільно-молочної продукції

Середа, 17 квітня 2013, 10:45

Україна зменшила імпорт цільно-молочної продукції в березні цього року до 993 тонн, що на 28 % менше за рекордні імпортовані об’єми лютого.

Про це повідомили в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Як зазначається, різке зростання імпорту ЦМП до рівня 1386 тонн, що відбулося в лютому цього року, викликало велике занепокоєння, адже такі об’єми Україна ще не імпортувала. Можна сказати, що це відбулось внаслідок сезонного скорочення  виробництва молока та підвищення внутрішніх цін на молоко.

"Зменшення імпорту цільно-молочної продукції в березні свідчить про поступову стабілізацію ситуації. Слід зауважити, що на зниження об’ємів імпорту вплинуло і зростання ціни імпорту, адже в лютому ціни, за якими було ввезено ЦМП в Україну були досить низькими - в середньому 1685 доларів за тонну. Для порівняння - ціна січня склала 1787 доларів за тонну. В березні цього року середня ціна імпорту цільно-молочної продукції склала 1729 доларів за тонну", - зазначила експерт аграрних ринків асоціації УКАБ Аліна Жарко.

Реклама:

Найбільше імпорту цільно-молочної продукції за І квартал цього року було здійснено з РФ - 1329 тонн та з Білорусії - 1183 тонн.

Слід відзначити появу нового імпортера - Болгарії, яка в січні-лютому вже встигла імпортувати 542 т цільно-молочної продукції, проте в березні імпорт з цієї країни значно скоротився до 100 тонн. Імпорт з Росії зменшився в березні на 23%, а з Білорусії - на 12%.

Разом зі збільшенням виробництва молока в Україні імпорт ЦМП буде поступово скорочуватись. Проте основною проблемою українського молока так і залишається висока собівартість виробництва при недостатніх показниках якості продукції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: