Українці почали більше купувати товарів

Середа, 17 квітня 2013, 10:00

В Україні за I квартал роздрібними компаніями було продано товару на 13,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на Держстат.

Згідно з повідомленням, в грошовому вираженні товарообіг склав 184 910 000 000 гривень. Максимальне зростання роздрібного товарообігу зафіксовано в трьох областях - Вінницькій (+16,5%), Запорізькій (+16,3%) і Луганській (+15,8%). Найменше зростання показали Київська (+9,5%), Дніпропетровська (+10,1%) та Івано-Франківська (+10,3%) області.

Учасники ринку відзначають, що продажі в I кварталі показали несподівані для них темпи зростання.

Реклама:

"У січні ми побачили непрогнозований сплеск продажів, який почав поступово знижуватися до кінця березня. Але підсумки кварталу все одно перевищили очікування учасників ринку", - відзначає генеральний директор мережі побутової техніки та електроніки "Технополіс" Сергій Цибульський.

За його словами, несподіване зростання показали продажі телевізорів, побутової техніки, а також смартфонів і планшетів. Тоді як по ноутбукам продажу навпаки були нижче прогнозованих, пише видання.

Продуктові мережі змогли збільшити роздрібний товарообіг тільки за рахунок відкриття нових магазинів.

"У натуральному ж вираженні - продажу в старих магазинах стагнировали, або показали зростання на 0,5%. Це говорить про те, що споживач все ще обережно ставиться до покупок", - зазначає топ-менеджер однієї з великих роздрібних компаній.

Збільшення українцями витрат пов'язане з відкладеним попитом, відзначають експерти.

"Тривалий час були негативні очікування у населення. Вони були спровоковані парламентськими виборами і девальваційними очікуваннями", - говорить Цибульський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!