"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українські аграрії інвестують у свинарство

Вівторок, 16 квітня 2013, 09:26

Новою сферою для інвестицій українських агропромислових груп стало свинарство.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як відзначає видання, про рішення вийти на цей ринок заявили як найбільші вітчизняні, так і зарубіжні компанії. Ажіотаж пояснюється потенціалом зростання ринку, особливо після недавнього закриття його для одного з основних конкурентів - Бразилії, а також зростаючим попитом на свинину в країнах Південно-Східної Азії та Китаю.

Проекти з виробництва свинини заплановані практично по всій Україні.

Реклама:

Серед найбільших - інвестиції Ukrlandfarming бізнесмена Олега Бахматюка на суму 1 млрд доларів у будівництво комплексу свиноферм і м'ясокомбінату в Миколаївській і Херсонській областях.

Європейська група Axzon, що контролює в Україні сільськогосподарську компанію Danosha, залучає 54 млн євро у Міжнародної фінансової корпорації (IFC) на будівництво двох свинарських комплексів в Івано-Франківській області.

А в агрохолдингу KSG Agro підприємця Сергія Касьянова мають намір інвестувати 50 млн доларів у реконструкцію свого свинарського комплексу в Дніпропетровській області.

Про плани вийти на цей ринок заявили також в одному з найбільших агрохолдингів України - Kernel бізнесмена Андрія Веревського, що розраховує побудувати велику свиноферму в Полтавській області, пише видання.

Цей бізнес стає більш рентабельним, пояснює експерт аграрних ринків асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Аліна Жарко.

За її словами, за останній рік рентабельність виробництва свинини в середньому по Україні збільшилася відразу на шість процентних пунктів - з -3,7% у 2011 році до 2,3% в 2012 році.

"У великих агрохолдингах при гарній технології рентабельність перевищує 10%", - відзначає вона.

При цьому ринок свинини має високий потенціал для зростання, переконаний генеральний директор найбільшого в Україні виробника свинини - компанії АПК-Інвест - Роман Распопов.

"Ринок охолодженої свинини ненасичений. Потенційно він може зрости щонайменше на 50-70% протягом найближчих десяти років", - вважає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!