У Мінфіні визнали, що загальний фонд держбюджету не був виконаний

Вівторок, 16 квітня 2013, 08:38

У Міністерстві фінансів визнали, що загальний фонд державного бюджету в I кварталі виконаний не був.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський заявив про досягнення урядом стабільної економічної ситуації в Україні.

За його словами, доходи держбюджету в січні-березні в порівнянні з минулорічними показниками тільки зростають (на 6,5 млрд гривень, або 8,4%), а дефіцит виявився навіть менше запланованого на 13,4 млрд гривень і склав 4,2 млрд гривень, тобто 8,3% від річного показника. Найбільший збір в I кварталі був забезпечений за рахунок ПДВ - перераховано 43 млрд гривень, податку на прибуток - 18,3 млрд гривень, акцизного податку - 7,3 млрд гривень.

Реклама:

Втім, Мярковський визнає, що зростання відрахувань акцизу пов'язане з індексацією ставок.

"За структурою доходи збільшуються динамічно, і темпи зростання відповідають параметрам, закладеним у бюджет", - зазначає Мярковський.

Якщо в українській економіці все так добре, то чому тоді скорочуються промислове виробництво, обсяги інвестицій та кредитування, дивується генеральний директор Бюро економічних і соціальних досліджень Валерій Гладкий.

"Як надалі може виконуватися бюджет, якщо прибуток підприємств падає? "Запресувати бізнес можна, але це безперспективні заходи", - говорить експерт.

Втім, як з'ясувалося, доходи загального фонду скарбниці виконані не були.

За даними Мярковського, при плані в 72,2 млрд гривень фактично перераховано 71,6 млрд гривень.

Як уточнив він, не в повному обсязі було перераховано ПДВ з імпорту. Від подальших коментарів він відмовився, пише видання.

За даними Держстату, обсяги імпорту в Україну в січні-лютому впали на 6,3% в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року. Більшою мірою це було забезпечено зниженням обсягів закупівель газу - його імпорт впав на 23,2%. Однак при ввезенні газу ПДВ не сплачується.

У Міністерстві доходів і зборів, яке тепер відповідає за адміністрування платежів при імпортних операціях, не змогли офіційно пояснити причини скорочення імпорту.

Експерти не виключають, що і в II кварталі падіння продовжиться, і в першу чергу знизиться споживчий імпорт, що відобразиться на платежах до бюджету.

Джерело в Міндоходів не виключає, що скорочення відрахувань при імпорті може бути пов'язано з поверненням "сірих" схем ввезення товарів.

"Мінфін вважає імпорт за вартістю, а вартість може впасти, якщо споживач переключається на дешевий, менш якісний товар. Підтвердженням цьому є фактор зниження вартості та зростання ваги вантажів", - говорить співрозмовник у відомстві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!