"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В НБУ кажуть, що інфляційні очікування бізнесу знизились

Понеділок, 15 квітня 2013, 14:29

Інфляційні очікування на наступні 12 місяців знизилися до найнижчого значення за весь період проведення опитувань.

Про це йдеться в аналітичному звіті за результатами опитування підприємств, опублікованому на сайті регулятора.

Згідно з звітом, основним фактором, який обумовлюватиме підвищення споживчих цін, респонденти продовжують називати зростання витрат на виробництво, вплив монетарних факторів суттєво знизився.

Крім того, зросла частка респондентів, які прогнозують зростання обсягів виробництва товарів та послуг в Україні в наступні 12 місяців (22,3%  відповідей), що зменшило баланс очікувань1 до (-4,7) порівняно з (-8,1%) у ІV кварталі 2012 року.

Реклама:

Як повідомляє НБУ, респонденти покращили оцінки поточного фінансово-економічного стану своїх підприємств і оцінили його позитивно: баланс оцінок становить 0,2% порівняно з (-2,8%) у ІV кварталі 2012 року.

Рівень залишків готової продукції знизився і продовжував оцінюватися респондентами нижче нормального, що свідчить про перевищення попиту над пропозицією.

"Респонденти покращили позитивні оцінки перспектив розвитку своїх підприємств у наступні три та 12 місяців за всіма напрямами економічної активності, особливо щодо фінансово-економічного стану своїх підприємств та обсягів реалізації виробленої продукції, що обумовило підвищення індексу ділових очікувань підприємств (ІДО) до 118,7% порівняно зі 114,3% у попередньому кварталі", - йдеться у повідомленні.

Спроможність підприємств збільшувати виробництво найбільше обмежують занадто високі ціни на енергоносії (відзначили 51,1%  респондентів).

Крім того, респонденти очікують уповільнення зростання цін у наступні 12 місяців як на покупні товари і послуги, так і на продукцію власного виробництва.

Серед основних факторів, що обумовлюють зростання вихідних цін, респонденти називають подорожчання енергоносіїв (61,8% відповідей) та сировини і матеріалів (56,2%).

Значно знизилися оцінки впливу обмінного курсу гривні та рівня процентної ставки за кредитами.

Підвищилися очікування респондентів щодо зростання потреби в позикових коштах у наступні три місяці (баланс відповідей 29,9% порівняно з 23,5% у ІV кварталі 2012 року).

"Зросла частка респондентів, які планують брати банківські кредити (до 43,4% порівняно з 42,4% у попередньому кварталі). Частка тих, хто планує брати кредити в гривнях, залишилася на рівні 83,3%. Відсутність проблем із проведенням операцій з коштами, розміщеними на банківських рахунках, зазначали 94,8% респондентів", - зазначається у звіті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!