Ставицький очікує виконання зобов'язань Європою

Понеділок, 15 квітня 2013, 10:22

Україна продовжить залучати великі міжнародні компанії до розвідки своїх надр на умовах угод про розподіл продукції і сподівається до 2025 року стати нетто-експортером газу.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості країни Едуард Ставицький, передає "Інетрфакс-Україна".

"Ми плануємо до кінця поточного року на додаток до вже діючих двох УРП укласти ще мінімум чотири. Внаслідок, через чотири-п'ять років інвестори зможуть почати експорт українського газу до Європи, а до середини наступного десятиліття Україна може стати нетто-експортером газу", - сказав він на щорічному енергофорумі в Леха (Австрія).

Ставицький підкреслив, що Україна забезпечить інвесторам вільний доступ до трубопроводів і газових сховищ, зазначивши, що такі зобов'язання закріплені національним законодавством і статусом країни-члена Енергетичного співтовариства.

Реклама:

"Ми очікуємо виконання своїх зобов'язань і нашими сусідами-членами ЄС. Насамперед, це стосується безперешкодного здійснення реверсних поставок газу в Україну через територію держав ЄС", - додав міністр.

Він також заявив про зацікавленість України у поетапному формуванні в країні газового хаба як складової частини східноєвропейського хаба.

Ставицький зазначив, що перевагою України є наявність системи газових сховищ з об'ємом разового зберігання більше 30 млрд куб. м і з перспективою їх збільшення до 50-55 млрд куб. м.

"Ми очікуємо, що успішні моделі газових хабів у Великобританії і Нідерландах будуть поетапно реалізовані і в інших країнах ЄС. Такий європейський газовий ринок цікавий нам для диверсифікації поставок газу в Україну як джерело доходів за послуги з транзиту газу в Європу, зберігання газу як за довгостроковими транзитними контрактами, так і в спотовії торгівлі, і як стабільний і місткий ринок для майбутнього експорту газу власного видобутку", - підкреслив глава Міненерговугілля.

Як повідомляло агентство, 24 січня в Давосі Україна підписала договір із нафтогазовим концерном Shell про розподіл продукції від видобутку сланцевого газу на Юзівській ділянці в Харківській і Донецькій областях.

Як писала "Економічна правда", Shell та Сhevron будуть видобувати газ не самі, а з українськими партнерами - спільними підприємствами, створеними НАК "Надра України" (90%) та маловідомою компанією "СПК-геосервіс" (10%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!