Українці втрачають інтерес до валюти

Понеділок, 15 квітня 2013, 09:23

Українські громадяни купили у березні готівкової валюти всього на 2,7 млн доларів більше, ніж продали банкам.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на Нацбанк.

Згідно з повідомленням, такого низького попиту на роздрібному ринку не було вже 4,5 роки. Минулого разу населення проявило такий низький інтерес до валюти в липні 2008 року, коли громадяни продали банкам на 54 млн доларів більше, ніж викупили. Для порівняння - за два перші місяці цього року обсяг відтоку валюти з фінсектора склав 423 млн доларів.

Завдяки такому низькому попиту Нацбанку не довелося витрачати міжнародні валютні резерви для підтримки курсу - в березні вони зросли на 17 млн доларів. Стабільним був і курс національної валюти - за даними валютного індикатора, за місяць долар подешевшав на 1,5 копійки, а євро - на 21 копійку, пише видання.

Реклама:

У Нацбанку пояснюють падіння попиту на іноземну валюту великою довірою громадян до гривні.

"Населення зараз більше зацікавлене в гривні, ніж в іноземній валюті. Якщо за весь минулий рік громадяни поклали на гривневі банківські рахунки 25,8 млрд гривень, то тільки за перші три місяці цього року - 21,1 млрд гривень. В той же час попит на валютні рахунки, навпаки, відсутній", - відзначає директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст.

Банкіри підтверджують цей тренд.

"Попит дійсно був невеликим, тому що в минулому році люди скупили більше, ніж потрібно. Зараз девальваційних очікувань немає, а такий великий обсяг іноземної валюти громадянам не потрібен навіть у якості засобу для заощаджень та інструменту для зниження ризиків знецінення гривні", - говорить директор казначейства Райффайзен Банку Аваль Володимир Кравченко.

У минулому році високий попит на готівкову валюту був спровокований девальваційними очікуваннями через парламентські вибори. В результаті жовтень став рекордним місяцем по чистому попиту, коли населення купило валюти на 2,1 млрд доларів більше, ніж продало банкам.

"Багато хто просто втомився чекати девальвації. Всі, хто хотів купити валюту з побоювань знецінення гривні, вже зробили це. Ті, хто притримує валюту в надії на девальвацію, будуть робити це до останнього, тому в березні оборот валюти був низьким", - пояснює президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Ще одним чинником, за словами експерта, стали високі темпи зростання роздрібних продажів:

"Люди замість того, щоб відкладати, почали витрачати гроші", - каже Охріменко.

За даними Держстату, за січень-лютий оборот роздрібної торгівлі зріс на 17,5% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

За прогнозами учасників ринку, ситуація залишиться стабільною протягом найближчих місяців, за винятком травня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: