У Бюджетного комітету хочуть забрати розподіл бюджетних коштів

Понеділок, 15 квітня 2013, 09:10

У Раді зареєстрований законопроект, яким передбачено посилення порядку розподілу та перегляду бюджетних призначень, субвенцій і дотацій з держскарбниці.

Автором даного документу є народний депутат Тетяна Слюз ("Батьківщина), пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, на сьогодні, згідно з нормами кодексу, передача бюджетних призначень від одного розпорядника іншому, а також перерозподіл видатків та надання кредитів за бюджетними програмами, у тому числі і з резервного фонду, здійснюється на підставі рішень Кабміну, узгоджених з комітетом Верховної ради з питань бюджету .

За такою ж процедурою відбувається і перерозподіл субвенцій та дотацій місцевим органам влади.

Реклама:

"Слюз пропонує передати ці повноваження Верховній раді", - пише газета.

Згідно з пояснювальною запискою, таким чином буде забезпечена прозорість витрачання коштів платників податків. Оскільки парламент уповноважений затверджувати держбюджет, вносити до нього зміни і контролювати їх виконання, то і питання перерозподілу коштів повинні розглядатися всім депутатським корпусом, а не виключно членами бюджетного комітету.

Ця пропозиція логічна, зазначає представник комітету з питань бюджету Олег Медуниця ("Батьківщина"), оскільки нинішній склад комітету просто "штампує рішення уряду щодо зміни бюджету".

За його словами, тільки на останніх двох засіданнях було перерозподілено близько 8-9 млрд гривень на соціально-економічний розвиток регіонів та збільшення субвенцій на погашення різниці в тарифах.

"Обговорення немає. Найкращі і раціональні пропозиції не знаходять підтримки в комітеті. Підтримку знаходять тільки провладні ініціативи", - пояснює Медуниця.

Перший заступник голови комітету з питань бюджету Оксана Калетник (КПУ) відзначає, що комітет сформований таким чином, що для кворуму достатньо участі виключно депутатів з Партії регіонів.

"Багато рішень комітет приймає, як філія Кабміну в Раді", - говорить вона.

Втім, за її словами, пропозиція Слюз занадто революційна і ні до чого доброго не приведе.

"При нинішній роботі парламенту навряд чи вдасться щось перерозподілити. Це затягне процес прийняття рішень", - вважає Калетник.

У Партії регіонів цілком закономірно не підтримують рішення своєї колеги з "Батьківщини".

Народний депутат Олександр Васильєв заявив, що ніхто не дасть скоротити повноваження комітету.

"Зміни до держбюджету в Раді ми можемо приймати один-два рази на рік, а поточні питання Кабмін за узгодженням з комітетом повинен вирішувати швидко, - підкреслив він. - Влітку парламент піде на канікули, і що тоді робити?".

Не зовсім підтримують ініціативу і в інших опозиційних фракціях.

"Це затягне процес прийняття рішень і ще більше його політизує", - відзначає глава підкомітету з питань оцінки законопроектів щодо впливу на показники бюджету Андрій Михальчишин ("Свобода").

Комітет повинен відмовитися від закритого процесу прийняття рішень, кажуть депутати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: