"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Турбулентність проекту "Янукович-2015" обійдеться країні в 460 мільйонів

Неділя, 14 квітня 2013, 14:36

Сьогодні в країні вже почав розгортатися проект "Янукович-2015", і пов'язана з ним політична турбулентність не дозволяє уряду скорочувати бюджетний дефіцит, підвищувати тарифи і погоджуватися на плаваючий обмінний курс.

На думку опитаних ZN.UA експертів, уряд не хоче виконувати взяті на себе перед Міжнародним валютним фондом зобов'язання через загрозу розпуску ради і нової парламентської кампанії.

При ймовірному розпуск парламенту і спробі перевести його в двопалатну форму з подальшими виборами непопулярні реформи заберуть очки у партії влади. Тому-то і доводиться уряду Азарова-Арбузова активно позичати гроші на зовнішніх ринках для рефінансіроавнія старих боргів за ставками, істотно вищими, ніж пропонує МВФ: при вартості кредитів фонду на рівні 3% річних Мінфін виходить на зовнішні ринки з бондами під 7,25% річних, пише видання.

На сьогоднішній день обсяг свіжих бондових позик уряду становить вже 4,7 млрд доларів - це майже 2/3 потреб Мінфіну у валюті (але без урахування в цьому показнику боргів Нацбанку перед МВФ).

Реклама:

Загальний обсяг зовнішніх боргів, які потрібно погасити уряду цього року, становить приблизно 11 мільярдів доларів. Позичати які також доведеться у зовнішніх інвесторів, які продовжують полювати за високими процентними ставками.

Таким чином, тільки процентна ціна небажання проводити реформи становить 4,25%, що при сумі боргів в 11 мільярдів доларів еквівалентна виплатам в 460 мільйонів доларів на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!