Думка експерта: Інфляція у 2013 році не перевищить 6%

Четвер, 11 квітня 2013, 20:40

Інфляція цьогоріч має стабілізуватись у діапазоні 4 - 6% відповідно до основних засад грошово-кредитної політики на 2013 рік.

Про це заявив директор Генерального економічного департаменту НБУ Олександр Петрик, коментуючи рівень показників споживчих цін першого кварталу поточного року.

"Інфляція в цьому році перебуватиме в межах, які визначені в основних засадах грошово-кредитної політики на 2013 рік", - вважає Петрик.

Відповідно до засад, річний показник приросту індексу споживчих цін у 2013 - 2014 роках розрахований за оптимістичним та реалістичним сценарієм - 4% та 6%.

Реклама:

За словами Петрика, споживчі ціни протягом кварталу практично не змінилися. Основним чинником впливу на динаміку споживчих цін, як і в четвертому кварталі 2012 року, був слабкий зовнішній попит, який мав відповідний вплив на недостатній споживчий попит і на внутрішньому ринку.

Експерт також додав, що базова інфляція в річному обчисленні за результатами березня 2013 року завдяки вторинним ефектам від зменшення цін на сирі продукти, а також зниженню імпортованої інфляції перебуває на рівні лише 0,4%.

"Небазова інфляція, яка в основному є віддзеркаленням інфляції з боку пропозиції, також практично не змінилася протягом першого кварталу, а ціни на основну частину небазового кошика інфляції – сирі продукти харчування - навіть зменшилися", - сказав Петрик.

Крім того, ціни на паливо за перший квартал 2013 року зменшилися на 0,5% через зниження цін на нафту протягом попереднього кварталу на світових ринках.

Водночас збільшення в першому кварталі 2013 року індексу цін виробників є відображенням зростання цін на опалення, гарячу та холодну воду.

Незважаючи на це, попередні дані інфляційних очікувань керівників підприємств України "демонструють перші позитивні ознаки подальшого пожвавлення економіки, оскільки вони є значно кращими за попередні періоди", сказав Петрик.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: