Європейці вимагають, щоб "Газпром" погодив з ними свою нову "трубу"

Четвер, 11 квітня 2013, 15:03

Єврокомісія вважає, що країни-учасники Євросоюзу вільні вибирати пріоритети і проекти для енергетичної інфраструктури.

Про це ZN.UA повідомив прес-аташе представництва ЄС в Україні Девід Стулик, коментуючи підписаний Росією і Польщею меморандум про будівництво газопроводу "Ямал-Європа-2".

"Об'єкти енергетичної інфраструктури на території ЄС повинні відповідати законам ЄС. Європейське екологічне, конкурентне і внутрішнє законодавство (другий і третій енергопакет) на ринку енергетики повинні повністю дотримуватися", - зазначив Стулик.

За словами прес-аташе, Європейська комісія не була проінформована щодо питання реалізації проекту "Ямал-Європа-2".

Реклама:

"Ми не повинні бути інформовані про це точно таж, як і комерційні угоди між компаніями не повинні доводитися до нашого відома, Європейської комісії", - підкреслив він.

Як зазначив Девід Стулик, в міжурядових угодах повинне бути відображене існуюче законодавство ЄС в сфері енергобезпеки та поставок газу.

Як повідомляє "УНІАН", віце-голова польського уряду Януш Пехочинський на конференції, присвяченій видобутку сланцевого газу, у Варшаві заявив, що польська влада будет враховувати інтереси України під час реалізації газових проектів з Російською Федерацією.

"Одне з головних питань, яке ми ставимо, оцінюючи цей проект, це як це вплине на енергетичну систему держав центральної та східної Європи, в тому числі, України", - сказав він, коментуючи останнє повідомлення росіян повернутися до "Ямал-2".

Пехочинський зазначив, що польський уряд не прийняв жодного рішення по справі будівництва нового газопроводу через Польщу спільно з "Газпромом".

Віце-прем'єр зазначив, що вже на сьогоднішній день потужності діючих газопроводів, якими можна постачати російський газ до Європи, значно перевищують реальні обсяги, що постачають росіяни.

За його даними, перша нитка Ямальського газопроводу, Північний потік і українська газотранспортна система дозволяють доставляти до Європи близько 245 млрд кубометрів газу, в той час, як "Газпром" торік продав європейцям лише 138 млрд кубометрів.

Нагадаємо, 5 квітня російський "Газпром" оголосив про підписання з польським Europolgaz меморандуму про взаєморозуміння, документ передбачає реалізацію проекту "Ямал-Європа-2" через територію Польщі в напрямку Словаччини та Угорщини потужністю не менше 15 млрд куб. м газу в рік.

Однак президент Польщі Туск відмовився коментувати підписання меморандуму з "Газпромом", заявивши, що нічого про це не знає.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!