На підтримку української демократії США витратять 54 мільйони

Четвер, 11 квітня 2013, 12:19

США через Держдепартамент та Агентство з міжнародного розвитку планують виділити 54 млн доларів на підтримку демократії та реформ в Україні у 2014 році.

Згідно з інформацією, поширеною Держдепартаментом, це передбачено проектом федерального бюджету США на 2014 фінансовий рік, внесеного урядом на розгляд Конгресу, передає "Укрінформ".

"Допомога США Україні у 54 млн доларів спрямована на сприяння розвитку демократичної, процвітаючої, безпечної і повністю інтегрованої до євроатлантичної спільноти України", - йдеться у підсумковому документі Держдепартаменту щодо розподілення бюджетних коштів на наступний фінансовий рік.

В американському зовнішньополітичному відомстві, зокрема, зазначають, що фінансування має на меті зміцнити демократичні інституції та процеси, підзвітність влади, підтримати громадянське суспільство, незалежні ЗМІ, судову реформу та боротьбу з корупцією.

Реклама:

Крім того, йдеться про покращення умов для інвестицій та економічного зростання, підвищення енергетичної безпеки, а також допомогу щодо гарантування екологічної безпеки та стабільності Чорнобильської АЕС і належного зберігання ядерних відходів.

Зазначені кошти належать до так званого Фонду економічної підтримки, який США використовують для просування своїх інтересів шляхом допомоги зарубіжним країнам "у досягненні короткострокових і довгострокових політичних, економічних та безпекових потреб".

54 млн для України становлять 15% загальної суми у 359 млн доларів, передбаченої у Фонді для Європи та Євразії. Для порівняння: Грузії планується виділити 43 млн доларів, Косову - 41 млн, Боснії та Герцеговині - 28 млн.

Стосовно України також передбачена підтримка у сфері охорони здоров'я: 21,2 млн доларів через Держдепартамент, і 7,5 млн доларів - через USAID. Ще 1,9 млн заплановано виділити для освіти та тренінгів українських військових, 4,1 млн - на контроль за обігом наркотиків та зміцнення правоохоронних органів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!