Українські банки відновлюють валютне кредитування бізнесу

Четвер, 11 квітня 2013, 11:05

Установи активізують кредитування економіки, проте поки роблять це виключно в іноземній валюті.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, у березні загальний портфель валютних позик зріс на 5,7 млрд гривень. Це стало найбільшим приростом за останні 3,5 роки - останній раз банки так активно кредитували економіку в іноземній валюті в серпні 2009 року, видавши позик на 10 млрд гривень. Березневий приріст відбувся виключно за рахунок збільшення кредитного портфеля юросіб - в іноземній валюті він зріс на 6,7 млрд гривень.

Кредитування підприємств у гривні практично заморожено - відтік за березень склав 4 млрд гривень. Кредитування населення також розвивається надзвичайно низькими темпами - загальний портфель фізичних осіб виріс всього на 293 млн гривень. Така низька активність пояснюється тим, що портфель в іноземній валюті продовжує як і раніше скорочуватиметься - за останній місяць на 994 млн гривень, пише видання.

Реклама:

Підвищену кредитну активність в іноземній валюті банкіри пояснюють більш доступною ціною таких ресурсів.

"Депозитні ставки в іноземній валюті цього року знижувалися більш швидкими темпами, ніж у національній. При цьому кредитні ставки в гривні, незважаючи на покращення ліквідності в банківській системі і більш швидке падіння гривневих ставок по депозитах, ще залишаються на досить високому рівні", - вважає начальник відділу аналітики та інформаційного забезпечення Банку Кредит Дніпро Андрій Кулик.

Це підтверджується і зниженням інтересу населення до розміщення заощаджень на валютних рахунках - другий місяць поспіль відтік з них становить 1,5 млрд гривень

Попит на кредити у валюті також підігріли недавні події на Кіпрі. Нагадаємо, в березні кіпрські банки не працювали практично два тижні, а всі рахунки в країні були заблоковані.

"Зазвичай фінансування контрактів відбувається за межами країни з офшорних рахунків. Але трапився форс-мажор на Кіпрі, і покривати нестачу обігових коштів довелося шляхом одержання кредитів в Україні", - відзначає голова правління Індустріалбанку Леонід Гребінський.

Ціна валютних кредитів поступово скорочується, що дозволяє розраховувати на подальше зростання кредитування.

"Популярність кредитів у валюті визначається виключно низькою вартістю порівняно з гривневими позиками. Адже вони несуть додатковий валютний ризик для абсолютної більшості компаній, крім тих, які продають товари тільки за кордон і тільки у валюті кредиту", - говорить заступник голови правління Євробанку Андрій Олійник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: