У Колобова хочуть втричі збільшити вартість оренди сільгоспземель

Четвер, 11 квітня 2013, 08:59

Мінфін запропонував черговий варіант збільшення фінансового навантаження на аграрну галузь за рахунок підвищення орендної плати за користування землями сільгосппризначення державної та комунальної власності.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, з 1 січня 2014 року орендна плата може бути збільшена втричі.

Відповідно до Податкового кодексу, орендна плата нараховується в розмірі не менше суми земельного податку, який для ораних земель становить 0,1% від її нормативної оцінки, відзначає видання.

Реклама:

На сьогодні, в середньому по Україні аграрії за оренду гектара ріллі платять 20,6 гривень, а в Мінфіні пропонують, щоб вони перераховували майже 62 гривень за гектар, пише видання.

За даними Держагентства земельних ресурсів, площа сільгоспземель державної та комунальної власності складає 10,7 млн ​​гектарів.

З них, за оцінками глави Української аграрної асоціації Володимира Макара, близько 6 млн га орендуються.

Таке збільшення орендної плати дасть можливість підвищити доходи місцевих бюджетів на 60-70%, підрахував президент Асоціації малих міст Микола Фурсенко, що є для них суттєвою допомогою.

Як відомо, в середині січня Мінфін вже пропонував збільшити ставку земельного податку. Перегляд орендної плати, на думку Мінфіну, створить рівні умови для орендарів.

За словами генерального директора Українського клубу аграрного бізнесу Володимира Лапи, якщо навіть і запропоновані Мінфіном норми і будуть прийняті, вони повинні будуть вступити в силу після закінчення дії договорів оренди, а надалі орендар сам вже визначить, наскільки прийнятні для нього такі умови.

Нагадаємо, що останні кілька місяців уряд і президент систематично заявляють про наміри реформувати сільськогосподаоську галузь.

Крім введення зниженої ставки ПДВ, яку аграрії зараз взагалі не платять, а акумулюють для розвитку (у 2012 році - 14,7 млрд гривень), планується скасування податкової пільги з податку на прибуток та перегляд сплати фіксованого сільськогосподарського податку.

Зокрема, розглядається питання його диференціації залежно від видів діяльності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: