Американці просять Раду відмовитися від "мінімалки" на молоко

Середа, 10 квітня 2013, 12:31

Встановлення державою мінімальних закупівельних цін на сире молоко призведе до негативних економічних і соціальних наслідків.

Таку позицію після вивчення трьох відповідних законопроектів організація висловила в офіційному листі до глави комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Григорія Калетніка, пише "Інтерфакс-Україна".

В організації вважають, що державне регулювання цін на молочну сировину призведе до збільшення витрат виробників, що в кінцевому підсумку позначиться на їх конкурентоспроможності як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

"Законопроекти базуються на помилковому припущенні про монополізацію переробниками неорганізованого ринку закупівлі молока від селян-виробників, що нібито дозволило їм штучно занижувати закупівельну ціну на сире молоко", - йдеться в прес-релізі Американської торгової палати.

Реклама:

У повідомленні наголошується, що ринок сирого молока дуже характеризується високою конкуренцією. У той же час, вартість молока у селян з урахуванням витрат на його збір і аналіз порівнянна з ціною на фермерських господарствах.

Згідно з повідомленням, у 2012 році утримування урядом закупівельних цін на неорганізованому ринку у селян призвело до того, що закупівля молока у них скоротилася на 6,9%, або на 148 тис тонн, а на організованому ринку зросла на 12,6%, або на 247,6 тис тонн.

Крім цього, нагадують в організації, затвердження мінімально допустимої ціни на молоко "є прямим порушенням Україною своїх зобов'язань перед СОТ".

"Міжнародна практика свідчить, що врегулювання питань соціального захисту селян має вирішуватися не за рахунок переробників і споживачів шляхом штучного завищення закупівельних цін, а через впровадження комплексу заходів соціальної політики", - зазначено в прес-релізі.

Експерти Американської торгової палати пропонують Раді відхилити законопроекти, які містять положення про введення мінімальних закупівельних цін на молоко, підтримавши при цьому пропозицію про роздільне виробництво і продаж молочних і продуктів що містять молоко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: