Думка експерта: Зняття обмежень для нерезидентів дасть Україні 5 мільярдів на рік

Середа, 10 квітня 2013, 12:05

Зняття обмежень в Україні на відкриття поточних рахунків юрособам нерезидентам сприятиме передислокації зазначених коштів у вітчизняну банківську систему.

Про це заявила генеральний директор Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" Галина Оліфер.

За її словами, в УКБС переконані, що зняття обмежень в Україні на відкриття поточних рахунків юрособам нерезидентам сприятиме передислокації зазначених коштів у вітчизняну банківську систему, що, за прогнозами фахівців, дозволить залишати в країні близько 5 млрд доларів на рік.

"Це не лише покращить стан платіжного балансу нашої держави, а й стане додатковим поштовхом для підвищення ресурсного потенціалу національної банківської системи та активізації кредитування економіки", - зазначила Оліфер.

Реклама:

Як відомо, на сьогодні існує законодавче обмеження, що суттєво зменшує обсяги надходжень іноземного капіталу в Україну. Мова йде про норму п. 6.1 ст. 6 закону "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні", який вступив у дію 16.05.2001, згідно з яким банкам надано право відкривати рахунки резидентам (юрособам, їх відокремленим підрозділам, фізособам) та нерезидентам України, до яких віднесено лише юросіб-інвесторів, представництва юросіб в Україні та фізосіб, а юросіб-нерезидентів виключено.

За підсумками 2012 року дефіцит платіжного балансу на 70 % перевищив аналогічний показник 2011 року (4,2 млрд доларів у 2012 році порівняно із 2,5 млрд доларів у 2011 році), що обумовлює значні дисбаланси в економіці, у т.ч. внаслідок порушення рівноваги на національному валютному ринку.

УКБС зазначає, що в умовах, які склалися на європейському фінансовому ринку у зв‘язку із оподаткуванням коштів на великих депозитних рахунках у банках Кіпру, Україна могла б суттєво покращити стан платіжного балансу за рахунок збільшення профіциту рахунку операцій з капіталом та фінансових операцій. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!