"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ радить центробанкам вливати кошти в економіки країн

Середа, 10 квітня 2013, 09:42

Масштабні вливання центробанками коштів для стимулювання економіки не призводять до прискорення інфляції.

Про це йдеться в останньому огляді стану світової економіки, підготовленому МВФ, пише "Комерсант-Україна".

Відповідно до огляду, економісти фонду впевнені - історичний зв'язок між безробіттям та інфляцією "за останні кілька десятиліть" істотно ослаб, а тому навіть різке зниження безробіття не приведе до цінового стрибка.

"Наш аналіз показує, що поточні грошові вливання навряд чи матимуть значні інфляційні наслідки, принаймні - поки інфляційні очікування залишаються на низькому рівні".

Реклама:

Таким чином, зазначають у МВФ, традиційну думку, що стимулювання економіки обов'язково супроводжується її перегрівом і витком зростання цін, вже неактуально.

"Навіть якщо ви допустили помилку, інфляційні наслідки цього кроку навряд чи будуть значними", - резюмував старший економіст МВФ Джон Саймон.

За його словами, навіть у разі перегріву економіки і прискорення інфляції у центральних банків достатньо можливостей для швидкого гальмування зростання цін.

Напередодні глава МВФ Крістін Лагард заявила, що, незважаючи на збереження низки ризиків, стан світової економіки за останній рік покращився.

За її словами, ознаки відновлення показує економіка США, а в країнах з економікою, що розвивається спостерігається стійке зростання. За словами Лагард, у всьому світі з'являються "острівці відновлення".

У той же час загрозами для світової економіки як і раніше є ситуація в єврозоні, а також відсутність згоди щодо фінансової політики в США.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!