Росія не допомагатиме своїм вкладникам на Кіпрі

Понеділок, 1 квітня 2013, 20:47

Російський уряд заявив, що не виплачуватиме компенсації російським вкладникам, які втратили гроші під час банківської кризи на Кіпрі.

Про це заявив перший віце-прем'єр Ігор Шувалов Росії, пише ВВС.

За оцінками експертів, росіяни зберігають мільярди євро на кіпрських рахунках, і їхні депозитні вклади, що перевищують 100 тисяч євро, у двох найбільших банках можуть скоротити на 60%.

Як зазначив Шувалов, такі втрати були б "великою ганьбою", але уряд Росії не вживатиме жодних заходів у цій ситуації".

Реклама:

Виступаючи на російському державному телеканалі "Россия 1", Шувалов заявив, що на Кіпрі зберігаються як оподатковані, так і неоподатковані російські гроші.

За його словами, російський уряд продовжуватиме стежити за випадками "серйозних втрат компаній, в яких російська держава є акціонером".

Значна частина великих іноземних інвесторів на Кіпрі є російськими компаніями, і у багатьох випадках вони скористалися статусом острова як офшорної зони.

Деякі політики навіть звинувачували Кіпр у тому, що він нібито є центром для відмивання російських грошей, але кіпрські чиновники спростовували ці заяви.

Зараз, після років масштабного відтоку капіталу з Росії, Кремль намагається повернути російські гроші.

Уряд, зокрема, запровадив жорсткий контроль за рахунками в іноземних банках, що належать російським державним службовцям.

Як повідомлялося, 1 квітня Кіпр підтвердив, що втрати великих вкладників найбільших банків Кіпру становитимуть близько 60% заощаджень, що перевищують 100 тисяч євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: