Економічно розвинені країни скорочують частку євро в валютних резервах

Понеділок, 1 квітня 2013, 15:59

Країни з економікою, що розвивається скорочують частку євро у своїх валютних резервах,

Про це йдеться в даних Міжнародного валютного фонду, передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Financial Times.

Згідно з даними МВФ, центробанки держав emerging markets продали в 2012 році 45 млрд євро, зменшивши свої вкладення в європейську валюту на 8%.

Така ситуація підкреслює значний збиток, нанесений борговою кризою в єврозоні положенню євро в міжнародній фінансовій системі, а також різке скорочення шансів євро в плані заміни долара США в якості міжнародної резервної валюти, відзначають експерти.

Реклама:

"Євро буде міжнародною валютою "номер 2", і я не бачу перспективи того, що вона буде загрожувати позиціям долара", - заявив професор економіки школи державного управління імені Кеннеді Гарвардського університету Джеффрі Френкел.

В даний час на частку євро припадає лише близько 24% резервів країн з економікою, що розвивається, що є мінімумом з 2002 року і являє собою значне зниження в порівнянні з піковим рівнем 2009 року (31%).

Частка американської валюти в резервах emerging markets залишається стабільною - близько 60%.

Скорочуючи частку євро в своїх резервах, держави з економікою, що розвивається перекладають кошти в інші валюти, в тому числі австралійські долари, а також валюти emerging markets.

Частка євро в резервах всіх світових ЦБ також зменшилася.

"Наслідки європейської кризи затягнуться, зростання економіки буде повільним, а процентні ставки низькими, у зв'язку з чим привабливість активів у євро буде низькою, - відзначає Едвін Труман з Peterson Institute. - Долар зберігає свої позиції, і ми рухаємося до багатовалютної системі".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!