"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Курченко хоче отримати частину української ГТС - ЗМІ

Понеділок, 1 квітня 2013, 10:59

"Українська нафтогазова компанія", що підконтрольна харківському бізнесмену Сергію Курченку, має намір у квітні 2013 року закупити 18 млн кубометрів газу в угорського газотрейдера Optenergy Kft.

Про це передає видання ZN.UA з посиланням на джерела в "Нафтогазі".

За даними видання, оператор газотранспортної системи Угорщини Foldgazszallito Ltd в період з 1 по 6 квітня 2013 року поставлятиме на адресу LLC Ukranien Oil-Gas Compani ("Українська нафтогазова компанія", входить до групи Курченко) щодоби по 3,02 млн кубометрів газу.

Пробна закупівля 18 млн кубометрів газу в угорського трейдера Optenergy Kft, вважають експерти, має на меті в майбутньому підписання не тільки контрактів на реверс в Україну спотового газу, ціна якого в певні періоди в два рази нижче ціни російського газу.

Реклама:

"Якщо тестова операція пройде вдало, то Курченко буде, ймовірно, з часом не тільки імпортувати газ у реверсному напрямку, але і спробує викупити або застовпити собі місце "в трубі", що забезпечить можливість згодом навіть торгувати своєю квотою на транзит газу", - пише видання.

Якщо врахувати, що Україна веде активні переговори про початок реверсних газопостачань ще й через Словаччину (попередньо називають річний обсяг у 10 млрд кубометрів) і Румунії (до 5 млрд кубометрів), то кількість бажаючих попрацювати на цьому ринку явно буде зростати.

І перші претенденти очевидно зможуть отримати найбільш вигідні умови.

Як відомо, група "СЄПЕК" (раніше - "Газ України") спеціалізується на торгівлі зрідженим та природним газами, нафтопродуктами та товарами для нафтогазової галузі, експлуатує близько 150 АЗС.

Основним акціонером група називає Сергія Курченко, який не так давно став власником футбольного клубу "Металіст" (Харків).

5 березня 2013 року група "СЄПЕК" і НК "Лукойл" підписали угоду про купівлю-продаж ПАТ Лукойл - Одеський НПЗ.

За даними "Української правди", засновником головних структур групи "СЄПЕК" Сергія Курченка виступив невідомий бізнесмен Андрій Кошель.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: