Проект про трансфертне ціноутворення треба доопрацювати - Калєтнік

Четвер, 7 березня 2013, 15:11

Законопроект про трансфертне ціноутворення треба суттєво доопрацювати.

Про це заявив перший віце-спікер Верховної ради Ігор Калєтнік в інтерв'ю DT.UA.

"Здається, що законопроект про трансфертне ціноутворення потребує перегляду в бік зниження мінімального порогу вартості операцій, на які поширюватиметься дія законопроекту, інакше у податківців не додасться багато роботи", - сказав він.

За його словами, у нинішньому варіанті цей поріг встановлено в 50 млн гривень.

Реклама:

"При цьому треба враховувати, що, наприклад, за 2012 рік була зафіксована тільки 131 поставка загальною вартістю 50 млн гривень і більше від одного українського підприємства на адресу одного нерезидента", - зазначив Калєтнік.

Він нагадав, що досить значна їх частина належить до підприємств металургійної галузі України.

"Другу потужну групу становлять експортери сільськогосподарської продукції. Схема поставок українських зернових і олійних культур, соняшникової олії, шроту - найбільш типова - експорт у різні країни світу з використанням посередника", - заявив віце-спікер.

Він додав, що в цілому такі масштабні операції (понад 50 млн гривень) за 2012 рік здійснювали тільки 72 експортера.

"Обсяг поставок досить значний - 25 млрд доларів, що становить 36% від загального обсягу українського експорту в 2012 році. А якщо врахувати, що через посередників йде близько 50% експортних операцій, то таким чином податківцям доведеться відстежувати, умовно кажучи, тільки 60-65 експортних операцій в рік", - зазначив Калєтнік.

На його думку, в цьому контексті цей законопроект треба суттєво доопрацювати.

"І це не єдине зауваження. Є й речі, які не влаштовують бізнес, зокрема щодо методу визначення вартості", - підсумував перший віце-спікер.

Як повідомлялося, у законопроекті про трансфертне ціноутворенні передбачена можливість до 1 січня 2018 року для металургійної галузі та АПК скористатися певним послабленням в системі держконтролю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: