Раді пропонують лібералізувати ринок зерна

Середа, 6 березня 2013, 12:59

У Верховній раді зареєстровано законопроект, який спрямований на дерегуляцію ринку зерна.

Законопроект внесений народними депутатами Володимиром Пилипенком, Віктором Бондарем та Олегом Кулінічем, повідомляє Українська аграрна асоціація.

Як вважають в асоціації, прийняття даного закону буде корисним для ринку, адже він посилить конкурентоспроможність українського АПК, мінімізує ризики корупційних дій з боку чиновників і зменшить навантаження на держбюджет.

Ключові ідеї законопроекту:

Реклама:

- повернутися до практики безстрокової сертифікації відповідності послуг зерносховищ;

- повернутися до практики добровільної сертифікації якості зерна та продуктів його переробки (крім ситуацій, коли покупка здійснюється за кошти державного або місцевого бюджетів або якщо цього бажають контрагенти);

- видалити категорії "висівка, макуха і шрот" з визначення поняття "продукти переробки зерна", адже вони, відповідно до закону "Про відходи" та українського класифікатора товарів зовнішньоекономічної діяльності, вважаються відходами, тому не вимагають сертифікації.

Згідно з чинним законом, українські підприємці не можуть торгувати навіть цими відходами виробництва без отримання дозволів від чиновників, зміст яких, до речі, фінансується за рахунок українців.

За словами глави Української аграрної асоціації Володимира Макара, прийняття цього законопроекту буде позитивним для ринку.

По-перше, ситуація в Україні буде відповідати міжнародній практиці, тому посилить конкурентоспроможність українських експортерів. Наприклад, в ЄС відсутня обов'язкова перевірка якості зерна, в РФ вона була скасована в 2011 році, а сертифікація елеваторів взагалі є добровільною.

По-друге, закон мінімізує ризики корупційних дій з боку чиновників. Обов'язкова сертифікація зерна створила підстави для корупції, адже сьогодні ні одна тонна зерна не може бути переміщена по території України без отримання від чиновників сертифіката.

Крім того, зменшиться навантаження на держбюджет через скорочення функцій Держсільгоспінспекціі і зниження необхідності її фінансувати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: