Учасники фондового ринку об'єднаються

Понеділок, 4 березня 2013, 09:37

Саморегульовані організації фондового ринку отримали додатковий статус об'єднань професійних учасників.

Оскільки членство в об'єднаннях прирівнюється до участі в саморегулюючих організаціях, на ринку може початися цінова конкуренція за залучення торговців цінними паперами в свої ряди, пише "Комерсант-Україна".

Для роботи на фондовому ринку торговцям цінними паперами, зберігачам та реєстраторам більше не потрібно входити в профільні саморегульовані організації (СРО).

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) 28 лютого 2013 року зареєструвала об'єднання професійних учасників фондового ринку (ОПУФР) в таких сегментах: управління активами, торгівля цінними паперами, депозитарна діяльність.

Реклама:

Перший статус отримала "Українська асоціація інвестиційного бізнесу" (УАІБ).

У той же час асоціація "Українські фондові торговці" (АУФТ) та Професійна асоціація реєстраторів і депозитаріїв (ПАРД) отримали статус на протилежних ринках - в депозитарній діяльності та торгівлі цінними паперами відповідно.

Для 362 членів УАІБ ситуація залишиться без змін - компанії з управління активами повинні залишатися в ній або як в ОПУФР, або як в СРО.

А ось учасники ПАРД та АУФТ зможуть переходити з асоціації в асоціацію, не втрачаючи при цьому ліцензії.

Перша об'єднує 369 зберігачів та 134 реєстратора, друга - 647 торговців цінними паперами.

Щоб отримати статус ОПУФР, необхідна участь у ньому мінімум 35% всіх ліцензіатів по одному з видів діяльності, СРО - 75%.

Залучити більше учасників в ПАРД розраховують за рахунок скасування в 2013 році вступних та членських внесків за перший квартал перебування.

З другого кварталу плата становитиме 760 гривень з компанії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: