"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Міллер: закупівля Україною газу в Європі нагадує "шахрайство"

Субота, 30 березня 2013, 15:42

"Газпром" відмовляється вірити в те, що Київ нарощує обсяги реверсних поставок газу з Європи, зменшуючи тим самим свою газову залежність від Москви.

Про це заявив глава російського монополіста Олексій Міллер, передає "Інтерфакс".

За його словами, схеми отримання Україною палива з європейських країн "нагадують шахрайські".

"Що стосується питання реверсних поставок газу з території Європейського Союзу в Україну. Ми добре знаємо про ці плани, але у нас є підозра, що немає ніяких реверсних поставок. Взагалі, де-факто - фізично газу не передбачається, передбачається використовувати" газпромівський "газ в якийсь віртуальний реверс", - заявив Міллер.

Реклама:

На його думку, російський газ заходить в Європу і тут же повертається в Україну.

"Він не просто так закачується: на кордоні робиться закольцовка, і на газовимірювальній станції показується, нібито, певні обсяги" газпромівського "газу в реверсному режимі поставляються в Європу, а відповідно - на європейський ринок. Це схеми, які нагадують якісь шахрайські схеми . З ними просто-напросто треба розбиратися ", - вважає Міллер.

Він також повідомив, що спотові торгові майданчики газом в Європі є неліквідними.

"Якщо ми говоримо про Україну і надії України, що вона зможе закуповувати газ десь на спотових майданчиках в Європі, то сьогодні на всіх спотових майданчиках ціна газу вища, ніж за довгостроковими контрактами "Газпрому". Буквально минулого тижня на торговельному майданчику Великобританії газ коштував $ 800 (за 1 тисячу кубометрів - ІФ). Наше розуміння і наше бачення - Україна спотових цін не витримає", - вважає глава "Газпрому".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: