"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Словенія може повторити долю Кіпру - аналітики

Субота, 30 березня 2013, 11:47

Частка безповоротних кредитів у банківському секторі Словенії зросла, а витрати уряду на рекапіталізацію фінансових інститутів оцінюються вже в 3% ВВП країни.

Про це стверджують аналітики Capital Economics, передає "Інтерфакс-Україна".

"Країна втратила конкурентоспроможність, з тих пір як вступила в єврозону, і знаходиться на шляху до економічного колапсу. Ринки довгий час були надто оптимістичні, але було ясно, що банки потребують рекапіталізації, а знайти гроші країні не так просто", - заявив Ларс Крістінсен з Данський банк.

"Банки знаходяться в тяжкому становищі", - зазначив МВФ у своїй річному звіті про стан економіки Словенії.

Реклама:

Аналітики Capital Economics відзначають, що банківський сектор Словенії по відношенню до ВВП розрісся не так сильно, як у Кіпру (144 проти 716% відповідно), проте з недавніх пір обсяг "поганих" боргів виріс до 15% в цілому по країні і до 20% в трьох найбільших банках (включаючи Nova Ljubljanska Banka).

Згідно з прогнозами, ВВП країни за підсумками цього року впаде принаймні на 2%. Раніше МВФ підрахував, що Словенії буде потрібно не менше 1 млрд євро (3% від ВВП) на рекапіталізацію банківської системи, а також 3 млрд євро додаткового фінансування в цілому.

За останні два тижні, згідно з Bloomberg, прибутковість десятирічних облігацій країни з терміном погашення в 2022 році підскочила з 4,5 до 6,3%, а вартість кредитно-дефолтних свопів в середу збільшилася на 49 пунктів, до 327 пунктів, що є найвищим показником за останні п'ять місяців.

"Розвиток ситуації на Кіпрі викликало побоювання, що в Словенії в найближчі місяці доведеться боротися за доступ на європейський борговий ринок, так як вона буде прагнути до рекапіталізації банківського сектора... що збільшить ризики списань по депозитах", - підкреслив Гілліан Еджворс, економіст UniCredit в Лондоні.

Державний Nova Ljubljanska Banka, який є найбільшою кредитною установою в Словенії, завершив минулий рік зі збитками в 275 млн євро. Інший великий учасник ринку, Nova Kreditna Banka Maribor втратив 205 млн євро. При цьому акції цієї компанії за останні десять днів обрушилися на 40%. На початку тижня Moody's знизило довгостроковий рейтинг за депозитами цього банку з B3 до Caa2 з негативним прогнозом.

Експерти припускають, що влада ЄС спочатку дадуть Словенії шанс самостійно зібрати необхідні кошти і тільки в разі провалу діятимуть за кіпрським сценарієм.

Влада Словенії поки відкидає розмови про будь-яку допомогу з боку ЄС. "Наша банківська система стабільна і безпечна. Порівняння з Кіпром недоречні. Депозити збережені, і уряд гарантує їх збереження", - заявила прем'єр-міністра країни Оленка Братушек.

Нагадаємо, Рада міністрів фінансів країн єврозони зняла загрозу дефолту Кіпру, досягнувши угоди про надання Нікосії фінансової допомоги в розмірі 10 млрд євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: